Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Minne, George

Gent, 30 augustus 1866 - Sint-Martens-Latem, 20 februari 1941

Biografie: George Minne

George Minne was een Vlaamse tekenaar-beeldhouwer uit Gent.

Van 1882 tot 1884 was hij leerling van Jean Delvin aan de Academie van Gent. Hij werd bevriend met de schrijver Maurice Maeterlinck in 1886, wiens werken Serres Chaudes in 1888 en Soeur Béatrice in 1900 hij illustreerde. In 1890 exposeerde hij enkele van zijn beelden bij de XX te Brussel en in 1891 werd hij lid van deze belangrijke kunstenaarsgroep. In datzelfde jaar trok hij naar Parijs om er Rodin op te zoeken. Hij werd er echter afgewezen.

Minne was al dertig toen hij nog een jaar, van 1895 tot 1896, cursus ging volgen aan de Brusselse Academie, bij Charles Van der Stappen. In 1898 ging hij zich in Sint-Martens-Latem vestigen en nam er de eerste Latemse groep kunstenaars op sleeptouw, de kunstschilders Albijn Van den Abeele, Valerius De Saedeleer, Albert Servaes en Gustaaf Van de Woestijne. Het werd de groep der mystieke symbolisten.

Kort voor de Eerste Wereldoorlog, in 1912, werd hij leraar aan de Gentse Academie. Tijdens de oorlog week hij met zijn vrouw uit naar Wales. Na de oorlog trok hij terug naar de Academie, als leraar, tot 1919. In 1930 werd hij vereerd met een baronstitel. Hij werd begraven op het kerkhof van Sint-Martens-Latem.

De thema's die Minne in zijn symbolistische stijl het symbolisme verwerkte, waren vooral: ascetische jongelingen, de pietà's en moeder en kind. Samen met Fernand Khnopff en Constantin Meunier genoot George Minne tijdens zijn leven internationale erkenning in de kringen van de art nouveau en het symbolisme.

In de tachtiger jaren van de 19e eeuw (rond 1880) kwam het symbolisme in Frankrijk op, zowel in de schilderkunst als in de literatuur. Het was een reactie op het impressionisme en ook op het sociaal-economisch realisme. Het kwam erop aan het kunstwerk een subjectieve zeggingskracht te geven rond de menselijke figuur, in een raadselachtig-magische samenhang van erotiek en dood.

Het graf van Minne te Sint-Martens-LatemZijn beroemdste werk De Knapenfontein of De fontein der geknielden, van marmer, werd oorspronkelijk aangekocht voor het Folkwang Museum te Hagen, in 1905. In 1922 werd het naar Essen in het gelijknamige Museum Folkwang overgebracht. Ter hoogte van het Belfort te Gent juist naast Klokke Roeland staat er een bronzen versie van deze beeldengroep van George Minne De fontein der geknielden sinds 1930 opgesteld. Het originele gipsmodel bevindt zich in het Museum voor schone kunsten te Gent. Buiten Gent bevinden er zich bronzen versies van de beeldengroep te Wenen, in de tuin van het parlementsgebouw te Brussel en op het graf van Robert Long in Den Haag.

Lees verder
Werken in het archief (27)

 

Iedere donderdag - en vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na telefonische afspraak