Balinees meisje / Gadis Bali

Balinees meisje / Gadis Bali

Sonnega, Auke
(Leeuwarden, 1910 - Leeuwarden, 1963)

Details

Databanknummer:
76595
Lotnummer:
-
Advertentietype
Archief
Instelling:
Venduehuis Den Haag
Veilingdatum:
-
Veilingnummer:
-
Stad
-
Limietprijs
-
Aankoopprijs
-
Verkoopprijs
-
Hamerprijs
-
Status
Verkocht

Technische details

Kunstvorm:
Schilder- en Tekenkunst
Technieken:
Olieverf
Dragers:
Doek
Lengte:
33 cm
Breedte:
28 cm
Hoogte:
0 cm
Oplage:
-

Beschrijving

Rechtsonder get.

Auke Sonnega (1910-1963) verbleef een groot deel van zijn leven in toenmalig Nederlands-Indië. Vooral Bali en Java fascineerden hem. De indrukken die hij daar opdeed, deden Sonnega besluiten zijn verdere leven aan de teken- en schilderkunst te wijden. Na zijn dood in 1963 raakte zijn werk in de vergetelheid. Het Fries Museum wilde recht doen aan de in Leeuwarden geboren kunstenaar en exposeerde ruim 60 tekeningen en schilderijen.

Auke Sonnega, die een opleiding genoten had tot tapijt- en textielontwerper, vertrok in 1935 naar de Indonesische archipel. Aanvankelijk was Sonnega nog werkzaam als ontwerper in Batavia. Later reisde hij per motorfiets rond op Java en Bali en stelde zijn reisimpressies op schrift voor lokale dagbladen. Geboeid door de mystieke sfeer van Indonesië besloot hij zich geheel en al toe te leggen op de teken- en schilderkunst. Zo waren Balinese dansers voor Sonnega de inspiratiebron voor een reeks portretten van jonge Balinese mannen en vrouwen.

De Europeanen Walter Spies en Rudolf Bonnet introduceerden op Bali westerse thema’s (onder andere het portret) en technieken. Gecombineerd met de traditionele kunst van de inheemse bevolking, leverde dat een levendige en kleurrijke stijl op, die van grote invloed was op het werk van Auke Sonnega. Verraadt zijn vroege werk nog duidelijk zijn achtergrond als textielontwerper, in de latere werken is Sonnega expressiever en abstraheert hij langzamerhand zijn onderwerpen. Bron: internet, naar een tekst t.g.v. de tentoonstelling 'Auke Sonnega' in het Fries Museum, 10 september 2000 - 15 januari 2001.

 

Geen prijsinformatie? Sluit een abonnement af.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »