Zonder titel - Erotische voorstelling begin jaren '70.

Zonder titel - Erotische voorstelling begin jaren '70.

Haas, Aad De [3]
(Rotterdam, 30 december 1920 - Schaesberg, 21 maart 1972)

Details

Databanknummer:
81630
Lotnummer:
-
Advertentietype
Archief
Instelling:
Kunstmakelaardij Metzemaekers
Veilingdatum:
-
Veilingnummer:
-
Stad
-
Limietprijs
-
Aankoopprijs
-
Verkoopprijs
-
Hamerprijs
-
Status
Verkocht

Technische details

Kunstvorm:
Schilder- en Tekenkunst
Technieken:
Olieverf
Dragers:
Karton
Lengte:
28 cm
Breedte:
22 cm
Hoogte:
-
Oplage:
-

Beschrijving

Olieverf op schilderskarton, vervaardigd 1970-71. Expositie / Bruikleen: Kunstcollectie Gemeente Heerlen onder invoernummer S71 R.J.A.M. de Haas bruikleengever.

Hypocrisie in het algemeen, en van kerkelijke instituties in het bijzonder, zijn in het werk van Aad de Haas  een leidend thema. De kunstenaar geeft in zijn werk krachtig uitdrukking aan zijn frustratie over het menselijk – maar vooral maatschappelijk – tekort. Zijn stijl is heftig expressief  en kleurrijk. In zijn laatste levensfase maakt hij een serie kleine schilderijen die de erotiek tot onderwerp hebben en die tot zijn beste werken gerekend mogen worden.

Aad de Haas (1920 Rotterdam – Landgraaf 1972) was beeldhouwer, graficus en schilder. Hij studeerde aan de rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en maakte het bombardement op de stad mee.  Zijn werk werd door de bezetter als ‘entartet’ bestempeld en hij belandde in de gevangenis. In 1944 wist hij met zijn vrouw Nel naar Zuid-limburg te vluchten, waar hij zijn verdere leven zou blijven wonen. 

De Haas naam is vooral verbonden met de muurschilderingen in de sint cunibertuskerk te wahlwiller. tegen zijn eigenzinnige presentatie van de kruiswegstaties, die hij in 1947 voltooide, groeide weerstand van kerkelijke zijde. Ze moesten uiteindelijk op last van het Bisdom roermond verwijderd worden. In 1981 keerden ze pas terug in hun originele setting, alwaar ze nu nog steeds te bezichtigen zijn

Geen prijsinformatie? Sluit een abonnement af.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »