Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Avotinš, Janis

Letland, 1981

Biografie: Janis Avotinš

Janis Avotinš, een van de belangrijkste hedendaagse Letse kunstenaars. Hij studeerde van 1995 tot 1999 in Riga aan de "Janis Rozentals School of Fine Art" en behaalde een bachelordiploma. Daarna studeerde Janis Avotinš tussen 1999 en 2003 schilderkunst en visuele communicatie aan de "Letse Academie voor Beeldende Kunsten". In 2002 studeerde Janis Avotinš aan de Universiteit van Manchester met het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Parijs (2004, "Cité international des Arts") was een nieuwe stop op Janis Avotinš' pad van internationaal onderwijs.

Met zijn zeer onafhankelijke, esthetisch verfijnde schilderstijl wordt Janis Avotinš beschouwd als een van de meest veelbelovende kunstenaars van zijn generatie. Zijn stijl is onmiskenbaar: in een zeer sfeervolle combinatie en een duidelijk fotorealistische benadering schildert Janis Avotinš menselijke figuren in een onwerkelijke omgeving. Door de volledig tot zwart-wit herleide kleuren verschijnen zijn figuren als spookachtige lichtvisioenen tegen een ongedefinieerde, donkere achtergrond. De esthetiek van een grof en troebel fotorealisme doet denken aan vervaagde foto's gemaakt in de begindagen van de techniek. Zijn foto's boeien op treffende wijze de vergankelijkheid en vluchtigheid van het menselijk bestaan.

Zijn kunst heeft Janis Avotinš tot een van de meest interessante figuratieve kunstenaars van dit moment gemaakt. Internationale tentoonstellingen, bijvoorbeeld in de Stadtgalerie Schwaz en het ‘Ludwig Forum für Internationale Kunst’ in Aken in 2008, in het Contemporary Art Center Vilnius in 2010 en recentelijk in de Bundeskunsthalle in Bonn in 2013 leveren het bewijs van de toenemende aantrekkingskracht van de jonge Let. Janis Avotinš woont en werkt in Riga.

Lees verder
Werken in het archief (1)

 

Iedere donderdag - en vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na telefonische afspraak