Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Bakker, Jits [4 ]

Renkum, 6 juli 1937 - Wageningen, 5 juni 2014

Biografie: Jits Bakker

Willem Frederik (Jits) Bakker was een Nederlands beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus.

Zijn jeugd in Renkum werd overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader werd wegens verzetsdaden geëxecuteerd in Kamp Vught. Toen de Slag om Arnhem in september 1944 uitbrak, werd Bakker naar Friesland geëvacueerd.

Na de oorlog leefde het gezin Bakker in diepe armoede. Daarom verhuisde Jits Bakker voor een jaar naar Zweden. Van 1950 tot 1953 volgde hij drie jaar onderricht op de ambachtsschool en behaalde hij zijn diploma decoratieschilder. Hij werkte eveneens als vloerstoffeerder en behangontwerper en studeerde in de avonduren aan de kunstacademie Arnhem. In 1955 voer hij voor een jaar als matroos op de binnenvaart. Daarna werkte hij bij een reclamebureau in Arnhem en vervulde hij zijn dienstplicht als matroos bij de Koninklijke Marine.

In 1959 studeerde Bakker af aan de Grafische School in Utrecht en had hij zijn eerste tentoonstelling van aquarellen en portretten in Renkum en in Schouwburg Reehorst in Ede. In 1962 werkte hij als grafisch vormgever bij ingenieursbureau Grontmij NV. Vanaf 1969 richtte hij zich volledig op het kunstenaarschap. Hij vestigde zich in zijn atelier 'De kooi' met beeldentuin in De Bilt en in het Zuid-Spaanse Andalusië, nabij Málaga.

Vanaf zijn eerste tentoonstelling in 1959 exposeert Bakker in Nederland en in het buitenland, onder andere in Portugal (Algarve en Lissabon), op Malta en in Spanje (Andalusië en Barcelona) en in de steden Los Angeles, Atlanta, Johannesburg, Mexico-Stad en Parijs. Zijn werken bevinden zich in museale en particuliere collecties in onder andere de Verenigde Staten, Mexico, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk en België.

Jits Bakker is de maker van onder meer de Jaap Edentrofee (1972), de sculptuur van de internationale Hockey Champions Trophy, het beeld De Junior - voor het sporttalent van het jaar - en het beeldje dat bestemd is voor de winnaars van de Tom Sebastiaan Gans Prijs.

Bakker werd benoemd tot ereburger van de Finse stad Turku en ook tot ereburger van de gemeente Renkum. In december 2014 ontving Jits Bakker postuum de "Sport and Art Award" van het IOC, als eerbetoon voor het verspreiden van de Olympische waarden en zijn betekenis voor de sport. Kunstenaar Jits Bakker trouwde twee maal en kreeg vier kinderen.

Met Stichting Jits Beelden op Beerschoten, werd het eerste museum beeldenpark opgericht op 15 juli 1996 waarbij een verzameling grote kunstwerken permanent tentoon werden gesteld aan het publiek op Beetschoten. Deze werd later omgezet in Het Provinciaal JitsArt Museum onder een nieuwe bestuur in 2009. Beelden op Beerschoten is sinds 1996 een museumbeeldenpark op het landgoed Beerschoten in De Bilt met een grote permanente verzameling monumentale beelden, bestaande uit dertig beelden in brons en marmer van Bakker.

Lees verder
Werken in het archief (7)

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak