Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Cabellut, Lita [4 ]

Sartivena, 1961

Biografie: Lita Cabellut

Lita Cabellut, geboren in Barcelona, woont en werkt sinds twintig jaar in Den Haag.

Tot haar twaalfde leeft Lita op straat en wordt dan geadopteerd door een voorname familie. Na een bezoek met haar nieuwe familie aan het Prado museum in Madrid wordt zij gegrepen door een schilderij van Rubens en beseft zij op zeer jonge leeftijd waar haar omzervingen haar hebben gebracht, nog niet waar deze haar zullen brengen.

Vol passie begint zij met schilderen en tekenen. In het milieu waarin zij opgroeit kan zij haar talenten echter niet ten volle benutten. Nog op haar negentiende rijdt zij met een sportauto naar de collegebanken om een studie rechten te volgen. Al na drie maanden beseft ze dat dit niet de goede weg is. Ze ruilt het sprookje in voor de totale onzekerheid van niets te bezitten. Alles laat ze achter en vertrekt naar Nederland om zich in Den Haag te vestigen waar zij lessen volgt aan de Koninklijke Adacemie.

Paradoxaal genoeg wordt ze, na het verlaten van haar geboorteland, intens geboeid door het culturele verleden van het Spaanse christendom met zijn rijke cultuur, menselijkheid en psychologie, heiligen, madonna’s, martelaren, erbarmen, liefde en warmte. In haar werk is dan ook een mengeling te zien van rauwe emotie en haar eigen ‘culturele erfgoed’. Lita wil niet alleen uit dit erfgoed ontlenen, zij wil het bezitten. Haar monumentale werken balanceren op de drempel tussen abstractie en figuratie en zijn zonder twijfel zeer expressief. De verschillende portretten kijken met soms een doordringende, soms een afwezige blik, waarin kracht en kwetsbaarheid elkaar afwisselen.

Het werk van deze levenslustige kunstenares was in Nederland te zien in Den Haag, Amsterdam en Den Bosch. Het blijft echter niet binnen de landsgrenzen. Sinds Lita o.a. wordt vertegenwoordigd door de prestigieuze Opera Gallery met vestigingen in London, Parijs, New York, Hong Kong, Venetië, etc. is zij mondiaal booming.

 

Lees verder
Werken in het archief (23)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak