Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Chabot, Willem

Rotterdam, 13 mei 1907 - Rotterdam, 24 juni 1977

Biografie: Willem Chabot

Chabot werd geboren in de Schoterbosstraat te Rotterdam. Het gezin Chabot was kort daarvoor vanuit het Brabantse Sprang naar Rotterdam verhuisd. Wim was de vijfde in wat een gezin met zes kinderen zou worden. Zijn broer Henk was de oudste.

Wim Chabot werd door zijn broer Henk gestimuleerd naar de Academie voor beeldende kunsten te gaan. Hij bezocht vanaf zijn 15e jaar gedurende zeven jaar de avondacademie. In 1921 werkt hij een jaar als jongste bediende bij de kunsthandelaren Kranz en De Bruin. In 1922 werkt hij bij de huis- en decoratieschilder Kreijns & Zn. Wim Chabot leerde van zijn broer Henk het restauratievak en werkte als restaurateur met hem samen in een atelier aan de Wijnstraat 109.

Rond 1936 werd de huur door de verhuurder niet verlengd. Alternatieve ruimte werd gevonden aan de Wijnhaven 105. Henk, die na zijn terugkeer uit Zeeland in 1934 aan de Rotte was gaan wonen, en daar ook een atelier achter zijn huisje had, had wel een groot deel van zijn werk opgeslagen bij Wim. In 1937 won Wim Chabot voor het schilderij Schoenlapper (verbrand; zie hierna) een prijs uit het Willink van Collenfonds.

Bij het bombardement in mei 1940 werd ook het atelier aan de Wijnhaven 105 getroffen en verbrandde zowel al het werk van Henk als van Wim. Daarom is van het werk van voor 1940 vrijwel niets bewaard gebleven.

Door een chronische darmziekte, de ziekte van Crohn, was hij vanaf 1928 aan de omgeving van zijn woning gebonden. Op 5 november 1940 trad hij in het huwelijk met de uit Antwerpen afkomstige Madeleine de Weirdt. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Monique (1946) en Raymond (1955). Raymond werd geboren met het syndroom van Down.

In de beginjaren van de oorlog maakte hij een aantal muurschilderingen op zowel binnen- als buitenmuren van verschillende noodwinkels. Twee van zijn ontwerpen zijn opgenomen in "Het Rotterdam Boek", op de pagina`s 273 en 285. Dit boekje van Arie van der Schoor werd eind 2005 uitgegeven door het Gemeentearchief Rotterdam en Waanders Uitgevers, en beschrijft in zo`n kleine 450 pagina`s afbeeldingen met tekst, de geschiedenis van Rotterdam.

In 1949 nam Wim Chabot deel aan een tentoonstelling in het Schielandshuis te Rotterdam. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door de Rotterdamsche Kunststichting en bood een groep jonge kunstenaars, die zichzelf de Autonomen noemden, de mogelijkheid hun "voorstellingsloze" kunst te tonen. Naast Wim waren dit Piet van Stuyvenberg, Wout van Heusden, Bas van der Smit, Koos van Vlijmen, Emiel Voeten en Henri Lamoen. De saamhorigheid tussen deze kunstenaars en anderen leidde indirect tot de oprichting van de VIA (Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst 1950-1954) in 1950 in Schiedam. Een van de stuwende krachten hierachter, de Schiedammer Steef de Vries, organiseerde lezingen over kunst in zijn Instituut in Schiedam of bij Wim Chabot thuis.

Wim Chabot werkte na de oorlog om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien in het kader van de kunstenaarsregeling en als restaurateur van oude schilderijen voor onder meer kunsthandelaren, die daarvoor zelfs uit Amsterdam en Utrecht naar hem toe kwamen. Als gevolg van de regeling is en blijft een groot deel van het werk van Wim Chabot eigendom van het Rijk (Instituut Collectie Nederland) en de Gemeente Rotterdam. Hij sloot zich niet aan bij groepen samenwerkende kunstenaars, maar nam vanaf 1957 slechts deel aan de Schuurgroep, die in wisselende samenstelling exposities organiseerde in de Schuur aan het Boterdorpse Verlaat.

In december 1963 exposeerde Wim Chabot samen met Beer Suringh in de zaal van de Kunststichting aan de Lijnbaan. In de laatste jaren van zijn leven noteerde Wim Chabot zijn herinneringen. Hij komt daarbij, behoudens zijstapjes naar later en vroeger, chronologisch tot ongeveer 1953.

Wim Chabot overleed op 24 juni 1977 te Rotterdam op 70-jarige leeftijd. Hij was op dat moment volgens de medici in het Dijkzigtziekenhuis, voor zover bekend, de oudst geworden patiënt met de ziekte van Crohn.

In september 1978 werd in de toenmalige Galerie NRP in Rotterdam een herdenkingstentoonstelling gehouden. In februari 1998 werd in Galerie Van Rotterdam te Ridderkerk een succesvolle overzichts- en verkooptentoonstelling van het werk van Wim Chabot gehouden.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (1)


Expositie Johan Lennarts (1932-1991) van 10 januari 2025 - 9 februari 2025
Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na afspraak.