Drukker, Sam

Goes, 20 november 1957

Biografie: Sam Drukker

Sam Drukker is een Nederlands kunstschilder en tekenaar. Drukker groeide op in Assen. Hij studeerde aan Academie Minerva (1977-1982) in de stad Groningen, waar hij les had van onder meer Matthijs Röling. Hij volgde daarnaast de Lerarenopleiding Ubbo Emmius (1978-1984) in Groningen.

In 1979 legde Drukker als lid van de organisatie van het Asser Kerstvolleybal Toernooi (KVT, sinds 1949) de basis voor een reünie van de legendarische popgroep Cuby and the Blizzards. Harry Muskee en zijn bandleden traden in de zestiger en zeventiger jaren traditioneel op tijdens het afsluitende feest van het internationale volleybal toernooi. Drukker en de zijnen herstelden die traditie met als bijkomend resultaat een definitieve hereniging van de Blizzards. De band trad op onder namen de Harry Muskee Band, de Muskee Gang en Muskee. Begin jaren negentig werd de oude bandnaam weer opgepakt.

Hij woonde en werkte na zijn studie in Parijs (1984-1985) en Amsterdam, sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam. Vanaf 1990 geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. Drukker wordt als schilder gerekend tot de vierde generatie van De Groep en de onafhankelijk realisten. Hij was mede-oprichter van "Het Nederlands Portretschap" (1991).

Voor Assen maakte Drukker in 1990 een Joods monument. Drukker heeft een joodse vader en een niet-joodse moeder. Hij beeldde zichzelf af op het monument als een hurkende man zonder gebedskleed.

In 2010 is Sam Drukker verkozen tot Kunstenaar van het jaar, een prijs die hij op 5 november 2010 in de Hermitage Amsterdam in ontvangst mocht nemen.