Drukker, Sam
Goes, 20 november 1957
Biografie: Sam Drukker
Sam Drukker studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de lerarenopleiding Ubbo Emmius. Naast zijn werk als autonoom kunstenaar begeleidt Sam Drukker sinds 1990 eindexamenstudenten aan de Wackers Academie in Amsterdam en geeft hij met regelmaat masterclasses en lezingen. Sam Drukker exposeert in galeries en musea in het binnen- en buitenland zoals het Drents Museum in Assen, museum Flehite in Amersfoort, het MEAM in Spanje, museum BAC in Zwitserland, Museum Henriette Polak Zutphen, Historisch Museum de Bevelanden Goes, het Rembrandthuis Amsterdam, de Vishal Haarlem, Joods Historisch Museum Amsterdam, Museum Sjoel Elburg, Slot Zeist, de Boterhal Hoorn en het Stadsarchief Amsterdam.
Sam Drukker is een begenadigd portrettist en vervaardigt vrij werk. Het expressieve werk van Sam Drukker kenmerkt zich door een vlot handschrift, een theatraal licht/donker contrast en intens kleurgebruik. Vrijwel elk werk van Sam Drukker toont de menselijke figuur en telkens spreekt daaruit de intensiteit waarmee hij karakter, gebaar, emotie en interactie heeft willen treffen. Al Drukker’s werk is geschilderd op oud gebruikt materiaal zoals op straat gevonden houten paneeltjes of zeildoek en tentzeil. Het is die ondergrond dat al een verhaal in zich draagt en waarop hij met weinig verf aquarelleert. Drukker is een eigentijdse romanticus en weet door zijn psychologische zoektocht meeslepend te zijn en te ontroeren. In Drukkers werk liggen schoonheid en verval naast elkaar.
Vaak werkt Sam Drukker in series, zoals de serie schilderijen Boksers, Dragers, Ophelia en de serie tekeningen Getekende liefde. Met zijn serie schilderijen Minje, tien Joodse mannen die als volwassen mannen de oorlog hebben meegemaakt, heeft Sam een bijna verdwenen generatie een gezicht gegeven. Het project is een eerbetoon aan de Joodse traditie en aan de overleving. De Minje schilderijen en tekeningen zijn opgenomen in de collectie van het Joods Historisch Museum Amsterdam.
Met regelmaat werkt hij samen met mensen uit de literatuur. Met Arnon Grunberg maakte hij de lithomap Voor het Nageslacht en de serie tekeningen East Bergholt naar het gelijknamige boek van Marcel Möring. In het cahier Schedels zijn de schilderijen Schedels opgenomen met daarin gedichten van onder andere Rutger Kopland, C.O. Jellema en Marjoleine de Vos. Mirjam Rotenstreich schreef het boekje Natan geinspireerd op de tekeningen van haar vader die Sam maakte voor de serie Minje.