Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Ekels, Jan

Amsterdam, 21 november 1724 - Amsterdam, 22 november 1781

Biografie: Jan Ekels

Jan Ekels de Oude, ook genoemd Jan Ekels I was een Nederlands kunstschilder. Hij werd geboren op de Oude Bierkaay in Amsterdam. Zijn vader dreef een verfwinkel. Hij ging in de leer bij de landschapsschilder Dirk Dalens III. Hij trouwde in 1756 met Maria Abt en liet zijn kinderen dopen in de Mozes en Aäronkerk en in een schuilkerk in de Kalverstraat. Op 28-jarige leeftijd raakte hij verlamd. Als gevolg hiervan kon hij alleen nog lichte werkzaamheden verrichten.

Jan Wagenaar vermeldt dat Jan Ekels in opleiding was bij Jan ten Compe. In zijn werk zijn invloeden te herkennen van Jan van der Heyden. Jan Ekels kon met zijn veduta’s van Amsterdam en Maastricht niet in zijn levensonderhoud voorzien; hij verdiende meer als restaurateur van schilderijen. Jan Eekels konstschilder in de Kerkstraat over de Amstelkerk werd begraven in de Nieuwe Zijds Kapel. Slechts één leerling van Ekels is bekend, zijn zoon Jan Ekels de Jonge.

Lees verder
Werken in het archief (11)
Signatuur

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak