Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Groenewegen, Gerrit

Rotterdam, 16 oktober 1754 - 7 augustus 1826

Biografie: Gerrit Groenewegen

to search

Aquarel van de Admiraliteit in Rotterdam

Estuary with boats and village beyond

Gerrit Groenewegen is bekend geworden als tekenaar en schilder van schepen. Groenewegen werd geboren als tweede kind van een scheepstimmerman. Ook Groenewegen werd opgeleid tot scheepstimmerman, maar verloor bij een arbeidsongeval een deel van zijn rechterbeen. Hierna legde hij zich toe op tekenen en schilderen. Zijn leermeester was Nicolaes Muys. De eerstbekende tekeningen van Gerrit Groenewegen stammen uit het jaar 1779.

Veel van het werk van Groenewegen is in handen van kunstverzamelaars. Bekend is een serie van 84 etsen van scheepsafbeeldingen die onder de titel Verscheide soorten van Hollandse Vaartuigen verschenen tussen 1786 en 1801. De tekeningen en schilderijen van onderwerpen in de directe omgeving van Rotterdam zijn nauwkeurig en waarheidsgetrouw en bieden veel informatie voor het historische onderzoek van Rotterdam. Naast de etsen en aquarellen zijn 7 schilderijen van Groenewegen bekend.

Lees verder
Werken in het archief (6)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak