Kate, Herman Frederik Carel Ten

Den Haag, 16 februari 1822 - Den Haag, 26 maart 1891

Biografie: Herman Frederik Carel Ten Kate

Herman Frederik Carel (Herman) ten Kate was een Nederlands kunstschilder en graficus. Ten Kate groeide samen met zijn broers Mari, die ook schilder zou worden, en Jan, die een bekend dichter-dominee werd, op in Den Haag. Hij trad in de leer bij de Amsterdamse schilder Cornelis Kruseman en na een studiereis door België, Frankrijk, Italië en Duitsland vestigde hij zich in 1847 in de stad van zijn leermeester. Hij woonde en werkte er tot 1869, waarna hij zich weer in zijn geboorteplaats vestigde.

Zijn specialisme was de historische genreschilderkunst, waarbij hij vaak soldaten liet optreden. Ook schilderde hij voorstellingen uit de Tachtigjarige Oorlog en andere onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis.

In 1872 verscheen een postzegelemissie naar zijn ontwerp met de beeltenis van koning Willem III. Ten Kate trouwde in 1876 met Carolina Henriette Constantia Pierson (1836-1895), lid van de familie Pierson en zus van prof. dr. Allard Pierson, dr. Hendrik Pierson en prof. mr. dr. Nicolaas Pierson. Hun zoon, die eveneens Herman Frederik Carel gedoopt werd (1858-1931), werd een bekend antropoloog.