Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Leurs, Johannes Karel

Den Haag, 1865 - Poerwokerto (java, Noi), 1938

Biografie: Johannes Karel Leurs

Jan Leurs, die te rekenen is tot de 3e generatie Haagse School, kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de schilderkunst, in de werkplaats en winkel van zijn vader die lijstenmaker was. Coryfeeën als de broers Jacob en Willem Maris, Theophile de Bock en Anton Mauve, klant bij zijn vader, moedigden de jongeling aan zich artistiek verder te ontwikkelen. Zijn studie aan de Haagse Akademie voor Beeldende Kunsten combineerde Jan met decoratie- en interieur-werkzaamheden. Onder meer was hij als decorateur en rekwisietenmaker in dienst bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Pas in 1902 koos Jan Leurs definitief voor het bestaan van zelfstandig, professioneel kunstschilder, om in zijn levensonderhoud te voorzien. Daarvóór werkte hij in loondienst bij de ‘Haagse Plateel-bakkerij RozenburgÂ’ (1891-1995) en bij de ‘Fayence-en Tegelfabriek HollandÂ’ in Utrecht (1896-1902). Bij beide bedrijven had Jan Leurs hoge posities, als meesterontwerper en meesterschilder. Natuurlijk schilderde hij in al die jaren, maar toch voornamelijk alleen in zijn spaarzame vrije tijd, en hij timmerde ook niet echt aan de weg als kunstschilder. Zou Jan Leurs dat in de jaren negentig al wél gedaan hebben, dan zou hij geboekstaafd zijn geworden als behorend tot de 2e generatie Haagse School, zoals bijvoorbeeld Herman van de Weele en Wijnand Bastiaan van Horssen, met wie Jan Leurs bevriend is geweest, zoals hij dat ook was met Willem Maris.

Als gebruikelijk in die tijd was Jan Leurs onder contract bij enige kunsthandelaren, zoals de Firma Goupil, en hij was lid van kunstenaarsverenigingen als Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring en St. Lucas in Amsterdam. In en buiten verenigingsverband nam hij deel aan tentoonstellingen, zoals de periodieke ‘Tentoonstelling van Levende Meesters’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met de verkoop van zijn schilderijen, hetzij via de kunsthandelaren en firma’s hetzij particulier rechtstreeks aan collectioneurs, verdiende Jan Leurs een goed inkomen. Veel van zijn werk werd verkocht naar het buitenland, met name Amerika, Canada en Engeland.

In 1935 emigreerde Jan Leurs naar het toenmalig Nederlands Oost Indië, waarschijnlijk omdat er dáár, anders of althans méér dan in Europa, nog steeds sprake was van waardering voor kunst en het dus voor kunstschilders en anderen die hetzij de kunst een warm hart toedroegen dan wel ervan leefden, goed toeven was. Lang heeft Jan Leurs daarvan overigens niet geprofiteerd; hij stierf vanwege ziekte op bijna 73 jarige leeftijd, in 1938. Op Java is hij ook begraven.

Jan Leurs heeft een hoge productie gehad. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende voornamelijk stads- en dorpsgezichten, polder-, heide- en boslandschappen en interieurs, waarvoor hij her en der in Nederland op zoek ging naar inspiratie, om veelal vervolgens zijn op lokatie gemaakte schetsen thuis op zijn atelier uit te werken op (groot) doek. Jan Leurs was geen man van marins, in tegenstelling tot zijn zoon Henk Leurs (Den Haag 1890 – Rijswijk 1956) wiens hart altijd naar zee en water is uitgegaan. Werk van Jan Leurs. ‘Plassen bij Nieuwkoop’, is lange tijd in bruikleen opgenomen geweest in de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Twee stadsgezichten van hem, met Zoetermeer als onderwerp, zijn permanent tentoongesteld in het Zoetermeers Stadsmuseum. Stammend uit zijn ‘plateeltijd’ is er een tegeltableau, behorend tot de collectie van het Nationaal Tegelmuseum.

Tekst geschreven door de achterkleinzoon van Jan Leurs die doende is met een onderzoek naar het leven en werk van zijn overgrootvader.

Lees verder
Werken in het archief (24)
Signatuur


Expositie Johan Lennarts (1932-1991) van 10 januari 2025 - 9 februari 2025
Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na afspraak.