Schoonhoven, Jan
Delft, 26 juni 1914 - Delft, 31 juli 1994
Biografie: Jan Schoonhoven
Jan (Johannes Jacobus) Schoonhoven was een Nederlands beeldend kunstenaar. Jan Schoonhoven maakte deel uit van de Nederlandse Informele Groep.
Schoonhoven volgde zijn opleiding aan de academie in Den Haag en werkte van 1946 tot 1979 bij de Centrale Afdeling Gebouwen van (het toenmalige staatsbedrijf) PTT. Het kunstenaarschap van Schoonhoven speelde zich in de avonduren en de vrije weekenden af.
Samen met de kunstenaars Armando, Henk Peeters, Jan Henderikse en richtte hij in de jaren zestig de Nulgroep op, die zich afzette tegen Cobra en streefde naar een objectieve kunst. Ofwel kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan en waarin de aanwezigheid van de kunstenaar als persoon was uitgewist.
Schoonhoven maakte aan het begin van zijn loopbaan vooral abstracte tekeningen en aquarellen. Vanaf 1955 ontstonden monochrome witte reliëfs. Jan Schoonhoven bouwde zijn kunstwerken op uit ribkarton, papier-maché en closetrollen op een triplex ondergrond. De voorstellingen ontstonden volgens geometrische principes en de kunstwerken kregen nietszeggende namen.
Vanaf 1978 ontstonden veel tekeningen: met lijnen, punten en arceringen tekende Schoonhoven deels expressief aandoende, haast kalligrafische, pen- en penseeltekeningen. Het werk van Schoonhoven was te zien op vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Jan Schoonhoven, wiens vrouw Anita bekendheid genoot door het organiseren van jazzconcerten, overleed in juli 1994.
Kunststromingen: Nul beweging, De Informele groep