Slegers, Toon [4 ]

Mierlo, 1929 - Weebosch, 2004

Biografie: Toon Slegers

 

Toon Slegers geboren als zoon van de artistiek aangelegde huis- en decoratieschilder Fons Slegers, weet op jonge leeftijd al dat hij beeldhouwer wil worden.

Na de 2e wereldoorlog werkt hij 3 jaar bij de Eindhovense beeldhouwer Hendrik Siegers om de techniek en de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen en vervolgens bij zijn oudere broer Piet, die als beeldhouwer aan de Arnhemse academie is opgeleid. Verder is hij autodidact.

In het kielzog van de expressionistische abstracte beeldhouwkunst van Wessel Couzijn, Pearl Perlmutter en Shinkischi Tajiri vindt hij zijn eigen herkenbare vormentaal en handschrift.

Zijn grillige, abstracte, asymmetrische, dynamische beelden lijken intuïtief gegroeid, maar zijn welbewust gecomponeerd tot proportioneel in balans gebrachte composities. Zijn suggestieve, geabstraheerde hanen, kippen, pauwen en kalkoenen zijn sinds 60 jaar zijn handelsmerk.

In Noord Brabant neemt Toon Slegers een apart positie in als een van de eerste “moderne” beeldhouwers die een niet-figuratieve maar een abstract expressionistische stijl hanteert. Openbare Opdrachten o.a. Deur van de Statenzaal Provinciehuis Noord-Brabant Den Bosch, Rabobank Eindhoven, Politiebureau Helmond, Alpe d’Huez FrankrijkTechnische scholen Eindhoven, Helmond, Vught en Weert en Universiteit Eindhoven.