Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Swagemakers, Theo

Tilburg, 1898 - Laren, 27 mei 1994

Biografie: Theo Swagemakers

Theo Swagemakers kwam uit een welgestelde familie in Tilburg. Zijn vader was er wollenstoffenfabrikant en als jonge man was hij bestemd voor de opvolging. Hij leerde in de fabriek veel over kleuren en kleurgebruik maar zou die kennis niet voor de handel maar de kunst gebruiken. Hij wilde schilder worden en nam les bij de portret-, bloemen- en stillevenschilder Jan Petrus van Delft. Met vaderlijke financiële steun vervolgde hij in 1923 zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Na drie jaar reisde hij door naar Parijs, om zijn opleiding af te ronden aan de Academie Colorossi. Hij maakte er kennis met het impressionisme en verkeerde met collegakunstenaars als Charles Eyck en Kees van Dongen. In 1929 brak hij door met een expositie van zijn werken in de Galerie Jacob te Parijs, waar de Franse staat een werk van hem aankocht. In datzelfde jaar bezorgde zijn portret van de Russische graaf Obolensky, één van de aanslagplegers op Raspoetin, hem grote faam. De Franse en de Nederlandse pers prezen dit werk en er volgden portretopdrachten uit Nederland op. Dat was de reden om terug te keren. In 1932 vestigde hij zich in Amsterdam om er een leven lang te schilderen.

Swagemakers portretteerde leden van het koninklijk huis, kerkvorsten, industriëlen en bankiers, maar ook collega's, vrienden en zijn vrouw Elly en hun enig kind, Victor. Als portrettist was hij zeer geliefd en bijgevolg zeer gevraagd: er zijn zo'n elfhonderd portretten van zijn hand bekend. Een inventarisatieproject binnen het museum probeert al deze werken te traceren en identificeren. Naast werk in opdracht schilderde en aquarelleerde hij landschappen en zeegezichten, doorgaans tijdens vacanties. Het meest productief was Swagemakers als schilder van stillevens. De brutale schikking der objecten leverde hem de bijnaam 'de Morandi van het Noorden' op. Het schilderen hield hij vol tot zijn dood in het Rosa Spierhuis te Laren in 1994.

Het complete oeuvre van Theo Swagemakers bestaat uit ruim tweeduizend werken. Een deel daarvan bevindt zich in de privé-verzameling van Louis Moons. Zijn collectie vormt de kern van de vaste tentoonstelling, aangevuld met werken uit overig particulier en openbaar bezit. Uit de nalantenschap van de schilder is een stijlkamer ingericht met voorwerpen uit dienst atelier en persoonlijke bezittingen. De permanente tentoonstelling biedt een representatief overzicht van het oeuvre, van het begin tot het einde van een schildersloopbaan. In circa 125 werken (zowel portretten als landschappen, zeegezichten en stillevens), schilderijen, tekeningen en waterverfjes, wordt een correct beeld geschetst van een levenswerk. Het pand waarin het werk wordt gepresenteerd is een uit 1842 daterend Monument.

Lees verder
Werken in het archief (30)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak