Tieleman, Hugo

Eindhoven, 1982

Biografie: Hugo Tieleman

Hugo Tieleman is een Nederlandse kunstschilder. Hugo Tieleman studeerde van 2003 tot 2007 aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht (Bachelor of Fine Arts). In zijn schilderijen zoekt hij het contrast op tussen de natuur en de invloed van de mens. Zo maakte hij de schilderijenserie Trans Niger Pipeline, waarin landschappen met olie zijn besmeurd. Tieleman ziet zijn werken niet als een aanklacht, maar wil de interactie tussen mens en natuur laten zien. "De tragedie van het landschap, dat is waar mijn werk over gaat", zegt hij zelf.

In de catalogus Crossing Borders schrijft recensent Micha Andriessen: "Hugo Tielemans kleurrijke schilderijen verbeelden ontheemde en overwoekerde taferelen van verval. Met soms giftige kleuren toont Tieleman hoe de mensheid zijn sporen in de natuur achterlaat. Met verwijzingen naar traditionele schilderkunst, de vanitas en de landschappen en ruïnes uit de Romantiek onderzoekt Hugo Tieleman onze veranderde perceptie van de natuur, het landschap en de wereld om ons heen. Tieleman stapt in zijn werk over grenzen heen en verbindt verschillende werelden met elkaar om tot een universeel beeld te komen. Daarmee roept hij vragen op over de grenzen van onze verbeelding en bezitsdrang, onze daden en dromen.”

In 2011 en in 2013 won hij de Publieksprijs behorend bij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. In 2013 kreeg zijn schilderij Trans Niger Pipeline 7 de meeste stemmen.

Werken in het archief (0)

Geen werken in het archief gevonden.