Trum, Arie
Vught, 7 augustus 1946
Biografie: Arie Trum
Na zijn opleiding aan de akademie voor industriële vormgeving, bekwaamde Arie Trum zich vervolgens in kalligrafische- en heraldische vormgeving bij o.a. Margarethe Paulsen(Kunstgewerbeschule Munchen), Prof. Karlgeorg Hoefer (Hochschule fur Kunst und Gestaltung, Offenbach am Main, Dld) en d.m.v. internationale stages en workshops in Duitsland, U.K. (o.a. bij Donald Jackson, persoonlijke kalligraaf van Koningin Elisabeth II) en de U.S.A. Hij maakte studie van antieke manuscripten en vroeg-middeleeuwse schilder- en schrijftechnieken in de bibliotheek van o.a. universiteit van Heidelberg en in de bibliotheek en het z.g. ‘’Geheime archief’ van het Vatikaan te Rome.
Opdrachten voor Atelier Arie Trum komen van bedrijven, universiteiten, provinciale en gemeentelijke overheden, kloosters, kerkelijke instanties en particulieren. Zijn werk is in vele collecties opgenomen en wordt regelmatig in binnen- en buitenland tentoongesteld, o.a. in ‘The Visual and Performing Arts Gallery / University of Texas’’ Houston; ‘’Lyman Allyn Art Museum, New London, Connecticut; ‘Center for Book Arts’ in New York, de Frankfurter Buchmesse, Rijksmuseum voor het Boek in Den Haag, etc. ‘’In zijn vrije werk leiden veelal woord en beeld tot een verrassende synergie’’ ( Art, Poetry & Design Eindhoven).
Enerzijds staat Arie Trum in artistieke zin in de traditie van de klassieke scriptorium-kunstenaars, anderzijds rekent Anaya Publishers Ltd. London hem bij het uitkomen van het boek ‘’Calligraphy, Innovation-Inspiration-Communication, hem tot ‘’the internationally renowned master calligraphers. De uitgever voegt hem bij ‘’the most creative calligraphers in the world today who use their art in new and unexpected ways’’ (London 1996).
Hij ontwierp het logo voor de Nederlandse Karmelprovincie en een grafisch blad als visuele interpretatie van de ‘Karmelregel’. Samen met een van zijn collega’s ontwierp hij de wandpanelen voor de Titus Brandsma Gedachteniskerk te Nijmegen. Op deze panelen wordt het leven van de Zalige Titus uitgebeeld. Een ontwerp voor een Titus Brandsma – gedenk- teken van zijn hand ligt klaar om uitgevoerd te worden. Het teken in de vorm van een zeven meter hoge pyloon met portretten en handschrift-fragmenten van Brandsma zal op het plein voor genoemde kerk komen te staan.
Arie Trum is zelfstandig werkend beeldend kunstenaar, incidenteel gastdocent aan diverse kunstopleidingen in o.a. U.K. en de V.S. Hij woont en werkt in Eindhoven.