Vasarely, Victor

Pecs, 9 april 1906 - Parijs, 15 maart 1997

Biografie: Victor Vasarely

Victor Vasarely was een Frans-Hongaars kunstenaar en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Op-Art.

Vasarely, die werd geboren als GyÅ‘zÅ‘ Vásárhelyi, begon zijn opleiding aan de universiteit van Boedapest, waar hij medicijnen studeerde. Hij studeerde van 1925 tot 1927 bij Alexander Bortnyk. Hij zette zijn studie van 1929 tot 1930 voort aan diens Műhely (werkplaats), een op Bauhaus-leest geschoeide academie in Boedapest.

In 1930 vertrok hij naar Parijs en werkte er als decorateur en reclametekenaar. Hij begon een systeem te ontwikkelen waarin hij voorwerpen uit het dagelijks leven abstraheerde. Vasarely werd een van de leidende figuren van de geometrische (gebaseerd op wiskundige figuren) abstracte schilderkunst, ook wel Op-Art genoemd, die grote bekendheid kreeg in Europa en Amerika in de jaren zestig.

Gewoonlijk werkte Vasarely in zwart-wit, latere werken hebben ook kleur. Het effect van de lijnen die hij gebruikte en de manier waarop hij ze gebruikte, was dat het leek alsof alles bewoog. In de jaren '40 werkte hij samen met de vermaarde Noorse kunstenaar Li Wago, die nauwe banden heeft met België. In zijn geboorteplaats, het Zuid-Hongaarse Pécs, is een museum aan zijn leven en werk gewijd.