Verschuur, Wouterus

Amsterdam, 11 juni 1812 - Vorden, 4 juli 1874

Biografie: Wouterus Verschuur

Wouterus Verschuur was een Nederlands kunstschilder en graficus. Wouter Verschuur was leerling van Pieter Gerardus van Os en Cornelis Steffelaar. Tussen 1842 en 1868 woonde en werkte hij in Den Haag, Doorn en Amsterdam. In 1831 en 1832 won hij de Felix Meritis-prijs. In 1833 werd hij lid van de Koninklijke Academie in Amsterdam en in 1839 van Arti et Amicitiae in dezelfde stad.

Bekend is hij voornamelijk geworden door zijn magistrale paardenschilderijen. Hij was een meester in het natuurgetrouw weergeven van paarden, zowel naar ras als naar houding. Het paard (bij voorkeur wit) is telkens zeer centraal in de voorstelling gezet, gepaatst in een lichtbundel. Daarmee sluit hij aan bij de clair-obscurtraditie. Naast schilderijen maakt hij ook tekeningen, vaak ook met paarden als onderwerp. Leerlingen van Verschuur zijn onder andere zijn zoon Wouterus Verschuur jr. en Anton Mauve

Werk van Verschuur is onder andere te vinden in het Amsterdams Historisch Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Stedelijk Museum Zutphen in Zutphen en het John Selbach Museum in Maaseik.