Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Vliet, Sara van

1998

Biografie: Sara van Vliet

Sara van Vliet studeerde in 2022 af aan de HKU in Utrecht en kreeg na een nominatie voor de prestigieuze Koninklijke Schilderprijs in datzelfde jaar al snel erkenning. Ze volgt momenteel een master in schilderen aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en zal dit jaar afstuderen. Sara's artistieke filosofie draait om de contemplatie van de symboliek van het leven, het vinden van betekenis in het alledaagse. Haar fascinatie voor de dualiteit die inherent is aan alle dingen drijft haar creatieve proces aan, waardoor ze het ingewikkelde samenspel van licht en schaduw in haar werk gaat onderzoeken. Bekend om haar boeiende stillevens, daagt Sara conventionele percepties uit en doordrenkt haar composities met lagen van verhalende diepte. Door middel van subtiele hints en genuanceerde beelden nodigt ze kijkers uit om niet alleen haar kunst in vraag te stellen, maar ook hun eigen percepties en gedrag. In de handen van Sara van Vliet wordt elke dag een canvas voor diepgaande introspectie, een bewijs van de transformerende kracht van kunst. De handeling van het geven en ontvangen van bloemen omvat de cyclus van leven en dood. Ze symboliseren vluchtige momenten van schoonheid en herinneren ons aan de onvermijdelijkheid van vergankelijkheid. Elke bloem is een herinnering om het huidige moment te koesteren, want de bloemblaadjes die uiteindelijk verwelken en vallen, het leven is ook van voorbijgaande aard.

Hetzelfde geldt voor kaarsen: zodra je ze aansteekt, moeten ze opbranden. Dat is de keerzijde van dit ‘gezellige’ soort momenten. Door de kaars in gips te maken worden ze in de tijd ‘bevroren’. Het schilderij 'All Wishes' verbeeldt een vluchtig moment, grof vastgelegd met gips. De tekening is een eendagsvlieg, dankzij de sneldrogende eigenschap van gips. Deze kandelaar siert dagelijks de eettafel, een verschijnsel dat regelmatig wordt waargenomen. De vreugdevolle momenten rond deze kaarsen zijn van voorbijgaande aard. In dit werk heeft de kunstenaar dat gevoel op doek vastgelegd. Opleiding: HKU Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht. Frank Mohr Instituut, Groningen.

Lees verder
Werken in het archief (2)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak