Brieven Constant Permeke

20 november 2006

Documenten, foto's en brieven (de meeste in enveloppe) uit de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van Jacob Smits. Een deel van deze documenten betreft de onderhandelingen over het Smitsmuseum te Antwerpen. Brieven van o.a. Smits, Baksteen, G. Minne, Opsomer, Milo, A. De Ridder, K. Huysmans, Lemonnier... Voorts een lijst voor de tentoonstelling in Mol (B) in 1935, brieven en proefdrukken.

Herkomst: door de huidige eigenaar gekocht uit de nalatenschap van Ernest Van Den Bossche.

Meer informatie of een afspraak tot bezichtiging kunt u maken met Peter Metzemaekers op het nummer + 31 (0) 499 790 620.

 

Inhoud dossier Jakob Smits

 

Map 1A;

1) fotoboek ,in 1928 samengesteld door de wed.Josiane Smits met vooral foto's over ziekbed en afsterven van de kunstenaar J,Smits(+15/02/1928),foto's van zijn ziekbed,dood,begrafenis,De originele opgestelde lijkrede door de mensen van Achterbos,en zijn laatste op het ziekbed neergekrabbelde smeekbede. Bijgevoegd een hartstochtelijke schrijven van zijn 2e echtgenote Malvina,gericht aan een vriendin!

2)foto J.S. +-1908

3)idem +-1921

4a+4b)krantenknipsel over de vervaardiging van de Smits-buste door Hoffman,en gesigneerde foto van Hoffman +-1926.

5)foto Malvinahof 1927

6)idem (van uit een andere hoek genomen)

7)foto van J.Smits op zijn ziekbed,Augustus 1927.

8)lentement,,,,,foto van een zeer zieke J.Smits.

9)Sterffoto van J.Smits;15Februari 1928 10uur in de morgen.

10)foto:Veel volk op de begrafenis,20/02/1928.

11)foto van de stoet met kruis en lijkkist!

12)foto van de stoet met aanwezige clerus!

13)foto,dragers met de kist van de afgestorven kunstenaar.

14)foto met vooraanstaande rouwenden!

15)foto,de grafkuil met treurende inwoners van Achterbos.

16a)originele brief met de afscheidsrede door de inwoners.

16b)foto,het voordragen van de rede aan zijn graf!

17)de rede opgesteld in het frans(uit le matin??).

18)Het doodsprentje van Jakob Smits:geb.09/07/1859,overl.15/02/1928.

19)doodsbrief van de overleden kunstenaar J.Smits.

20)foto,echtgenote en dochter van E.v.d.B.

21)foto:idem aan het graf van J.S.

22)Waarschijnlijk laatste woorden van Smits op zijn ziekbed(in potlood).

23)2én van zijn laatste brieven (aan E.v.d.B.?)

24)Passionele getuigenis van Malvina over Smits.

25)krantenknipsels.

26)mooie foto van Jakob Smits.

27)uitnodiging voor expo J.Smits Juli 1928.

 

Map 1B;

Uittreksel met artikel van de 'gazette hotel Drouot'van 08/01/1935., brief aan Monsieur Oscar Grosjean door E.v.d.B. en 2 lijsten in verband met. kunstwerken van Jakob Smits.

Map 2;

krantenknipsels ivm.giften,expo's enz.

Map 3;

kladschriften , nota's,brieven ivm.expo's ,verwerving museum te Antwerpen,enz,van de hand van E.v.d.B. ,en anderen.

Map 4;
Brief aan Albert Deveze ;ministerie van defensie.09/11/1933 en knipsels over Fl.Alpaerts en De Vocht (componisten).

Map5 ;
Correspondentie van ,over en met E.v.d.B., Aug.Vermeylen,Kamiel Huysmans,Baron Holvoet (goevern.prov.Antwerpen),Josiane Smits e.a.

Map 6 ;

2 brieven van Gaston Pulinckx (aan EvdB.en Mad.Smits), 2 brieven +env. Van K.Huysmans aan EvdB. 2 brieven van R.H.Nyst aan Jakob Smits, 1 brief +env.van Paula Van Rompa-Zenke, 1 brief +env.van G.Marlier à J.Smits, 1 brief van dr.M.De Mayer(K.M.S.K.A), 1 brief+env.van Walt.van Beselaere(idem), 1 brief+env.van Th.De Backer(Burgemeester Mol), 1 brief van Aug.Vermeylen(minister), 1 brief van Mr.Grosjean(kabinet A.Vermeylen) en 1 brief van minister (Voorlichting en Kunsten) ivm definitieve vzn Smitsmuseum te Antwerpen.

Map 7;

Drukproeven ivm.retrospectieve expo voor Jakob Smits in 1935 te Mol.

Map 8;

38 submappen met brieven van vooral Josiane Smits.+-40brieven, 2 briefkaarten,en 21 env.met 24 zegels uit de jaren '30-50?

Map 9;

brieven van D.Baksteen(2),Is.Opsomer,Eeckhoudt,E.Lemonnier(2of 3) P.Haesaerts,en J.Smits zelf.

Map 10;

brieven(5) van Jakob Smits,1 postkaart,doodsbrief van Smits en krantenknipsels.

Map 11;

1 brief van Jean Milo,+1briefkaart van idem 2 brieven van George Minne over de betaling van het grafmonument.

Map 12;

brieven van Dedeyn, ledenlijst huldigingscomité Francois Franck, brief museum van Oudheden te Groningen, brief van J.De Gruyter met vraag naar werken J.Smits, bedankkaart van wege de Wereldtentoonstelling 1935 ivm.uitleen werken J.Smits, briefkaart van Hyppol.Dhaye, brief van R.Gevers 1933, en andere brieven.

Map 13;

Documenten ,nota's,brieven in verband met de opstelling van de nalatenschap van Jakob Smitsen een lijst van overdracht van werken aan de provincie in ruil voor wed.pensioen en museum in Antwerpen. Brieven over en om eventuele schattingen voor advok.Serigiers en de Nederlandse tak van de familie .ook voor dr André ivm.de Belgische nazaten. Behandeling van de nalatenschap van Francois Franck door EvdB. Krantenknipsels over Fl.Alpaerts+foto Fl.Alpaerts. Brieven R.Avermaete en Aug.Vermeylen+copie brief van Ministerie aan K.Huysmans ivm.pensioen Josiane Smits en ruil kunstwerken. Allerlei knipsels en brieven.

 

Over Jacob Smits
Jakob Smits werd geboren op 9 juli 1855 te Rotterdam. Zijn vader leidde daar een groot decoratiebedrijf. Jakob studeerde er aan de academie en werkte in het ouderlijk bedrijf. Na verdere academische studies te Brussel (1873 tot 1876), te München (1878 tot 1880), te Wenen en te Rome (1880), huwde hij in 1882 zijn nicht Antje Doetje Kramer. Het paar vestigde zich te Amsterdam, waar Smits zijn eerste decoratie-opdrachten uitvoerde, o.a. voor het Museum Boijmans te Rotterdam. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren, Theodora en Annie.

 

Eind 1884 besloten de echtgenoten echter in wederzijds overleg uit elkaar te gaan. Smits werd directeur van de Nijverheids- en Decoratieschool te Haarlem. Hij ging in Blaricum wonen, van waaruit hij met zijn vriend Albert Neuhuys, schilder van de Haagse School, tochten ondernam doorheen Drente en de Kempen.

 

Het Kempense landschap fascineerde hem zodanig dat hij zich in 1888 definitief in het Molse gehucht Achterbos kwam vestigen. Hij betrok er een boerenhuisje, dat hij later voor 2.000 frank zou kopen en dat hij geleidelijk zou uitbouwen tot het Malvinahof. In hetzelfde jaar huwde hij Malvina Dedeyn, dochter van een Brussels advocaat, die haar om dit huwelijk onterfde. Ondanks de armoede zijn dit wellicht de gelukkigste jaren van Smits’ leven geweest: hij werkte onvermoeibaar en ononderbroken aan de schepping van wat hij later zou noemen ‘mijn eenvoudig werk, symbolisch, poëtisch en echt.’ Voor zijn grote aquarellen op goudgrond kreeg hij in 1897 op tentoonstellingen te München en Dresden een gouden medaille. Hij schilderde ook vele portretten, vooral van Malvina en van hun kinderen Boby, Marguerite en Kobe. In 1899 werd hij echter zwaar beproefd: op enkele dagen tijd verloor hij zijn dochterje Alice en zijn vrouw.

 

Twee jaar na de dood van Malvina huwde hij met Josine Van Cauteren. In hetzelfde jaar 1901stelde de nu 45-jarige kunstenaar voor het eerst individueel tentoon, te Antwerpen. Kunstenaars, kunstkenners en critici waren vol lof, maar Smits verkocht niets. Het geëxposeerde meesterwerk De vader van de veroordeelde werd later dat jaar wel aangekocht door het museum van Brussel. Financieel ging het Smits vanaf dan wat beter, maar zijn familiale verantwoordelijkheden wogen zwaar : in 1903 nam hij zijn beide ouders, door diefstal geruïneerd, bij zich op, wat het aantal te onderhouden gezinsleden op negen bracht. In 1907 organiseerde Jakob Smits op vraag van het Molse gemeentebestuur een internationale tentoonstelling van kunstenaars die te Mol en omgeving landschappen kwamen schilderen. Niet minder dan 68 schilders namen eraan deel. Onder hen Duitsers, Nederlanders, Engelsen en Amerikanen. Het begrip ‘Molse School’ was geboren. In 1910 publiceerde Smits een album met 25 etsen, opgedragen aan Koningin Elisabeth. In 1912 werd de jonge Dirk Baksteen zijn leerling en assistent. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog legde Smits penseel en krijt neer, en werd voorzitter van het ‘Comité voor hulpverlening en voedselvoorziening van het canton Mol’.

Na de oorlog ging hij weer met volle overgave aan het werk, en verbaasde hij de kunstwereld met schilderijen die getuigden van een totaal nieuwe visie en stijl. Vanaf 1923 ging zijn gezondheidstoestand stelselmatig achteruit. Smits leed aan kanker van het kaaksbeen, wat hem hevige pijn bezorgde. Strijdbaar als hij was, wou hij zich echter niet gewonnen geven en schilderde door. Op 15 februari 1928 overleed hij aan een hartkwaal. Hij werd begraven op het kerkhof van Mol-Achterbos. Een bronzen Moeder en kind van George Minne siert er zijn graf. Jakob Smits, in 1902 Belg geworden, was Ridder in de Leopoldsorde (1903), Officier in de Kroonorde (1919) en Commandeur in de Kroonorde (1927).

Zijn vrouw Josine overleefde hem 28 jaar. Na haar dood in 1956 werd het Malvinahof verkocht. In 1977 werd in de omgebouwde oude pastorij van Mol-Sluis het Gemeentelijk Jakob Smitsmuseum geopend.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak