Hans Klein Hofmeijer 1994: De intimiteit komt voor het eerst aan bod

14 mei 2018

Afgebeeld schilderij `Stroomopwaarts`. Op de achterzijde gesigneerd, gedateerd 1996, getiteld 'Stroomopwaarts' en genummerd 441. Herkomst: door de huidige eigenaar direct verworven van de kunstenaar. Literatuur: Afgebeeld in kleur op pagina 41 uitgave Artefact nr. 953 'Gapingen van mijn geest' Hans Klein Hofmeijer (2018).

Rick Vercauteren schrijft in dit boek over de jaren 1994-1996 waar dit schilderij tot stand is gekomen: "Na jarenlang in een fundamentele stijl te hebben gewerkt, schildert Hans Klein Hofmeijer in 1994 'Schilderpotentie''. Het staande schilderij makeert het eindpunt van de jarenlange productie van fundamentele kunst, die vooral wordt gekenmerkt door rituele herhalingen van bewegingen en een methodiek inzake het opbrengen van verf. 'Out of the blue' breekt de schilder de tot dan toe geldende, formele structuren in zijn oeuvre radicaal open. In plaats van gesloten circuits met hermetische huiden toont hij in 'Schilderspotentie' een fasegewijs tot stand gekomen compositie met opener karater. Sommige delen van het linnen zijn bewust ongeprepareerd. Andere delen zijn bewerkt met beits en gesso waarover vervolgens herkenbare X-vormen als meer amorfe lagen acrylverf zijn gezet. Een groot deel van het doek wordt in beslag genomen door een ovaal ogend element in bruin, groen en roze dat qua vorm associaties oproept met een baarmoeder of een schilderspalet. Rondom deze suggestieve, organische vorm heeft Klein Hofmeijer lekker los gepenseelde stroken wit aangebracht, waarover talloze, vleeskleurige spermatozoiden illusionistisch scharrelen". 

Een alinea later schrijft Vercauteren: "Dat ontluikend proces van groeiend zelfbewustzijn en sterk toenemend mens-zijn komt duidelijk tot uiting in een aantal andere kunstwerken die in relatief korte tijd in 1994-1996 het licht zien. Dat geldt ook voor de expressief geschilderde, dynamisch bewegende zaadcellen in 'Stroomopwaarts".

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »