Jan Hoynck van Papendrecht : Battle of the Boyne, 1690

17 maart 2012

Op 12 juli 1690 troffen de legers van de protestantse koning-stadhouder Willem III en de katholieke Jacobus II van Engeland elkaar bij de Ierse plaats Drogheda, aan de rivier de Boyne. Willem won en consolideerde daarmee zijn machtsbasis. Jacobus II sleet zijn dagen in ballingschap in Frankrijk.

Jan Hoynck van Papendrecht schilderde deze 'Battle' op indrukwekkend formaat van 110 bij 150 cm. Het werk geeft weer de troepenbewegingen bij de rivier die met elkaar slaag raken. Het werk is gesigneerd en is na telefonische afspraak in Oirschot te bezichtigen.

Over Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933)
De Nederlandse kunstenaar Jan Hoynck van Papendrecht werd in september 1858 geboren in Amsterdam. Hij kreeg zijn schildersopleiding in Antwerpen en München.

Hoynck werkte vooral als illustrator. Hij maakte onder meer illustraties voor het familietijdschrift Eigen Haard, Eleviers Maandschrift, De Graphie en The Daily Graphic. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn militaire scènes. Ook boeken als "Onze schuttersvendels en schutterijen van vroeger en later tijd" (1908) werden door hem van illustraties voorzien.

De stijl van Jan Hoynck van Papendrecht toont verwantschap met de Haagse School-kunstenaar George Hendrik Breitner. Net als Breitner schilderde Hoynck graag militairen te paard. Ook werkte hij veel geschiedkundige krijgstaferelen uit. Een voorbeeld hiervan is het drieluik dat aan de Amsterdamse schutterij is gewijd: Hierop is de deelname afgebeeld van de schutterij aan het beleg van Naarden (1814), de Tiendaagse Veldtocht (1831) en het laatste uittrekken aan het begin van de 20e eeuw, voordat de schutterij werd opgeheven. Jan Hoynck van Papendrecht overleed in 1933 in Den Haag.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »