JCJ van der Heijden: een doorkruiste kruisvorm

23 september 2016

J.C.J. van der Heijden
Land met Kruis
Gouache, gesigneerd en getiteld, 47 bij 57 cm
Werk verkeert in een uitstekende staat.
Te bezichtigen na telefonische afspraak 

 

Compositie's die doorkruist worden met een kruisvorm

Werken, waarbij een compositie doorkruist wordt met een kruisvorm, zijn ontstaan in een periode waarin Van der Heijden zijn bedachtzame landschapsschilderkunst langzaamaan verving door een beweeglijker weergave van het landschap, soms met een ‘action-painting’ werkwijze. Uit deze periode stammen werken die aansluiten bij de ‘informele’ schilderkunst maar ook bij de abstract-expressionistische schilderkunst. Deze ontwikkeling loopt min of meer parallel aan de vroege werken van de kunstenaars die later bekend zijn geworden als leden van de Informele groep’ en van de ‘Nul-groep’. Van der Heijden sloor zich niet aan bij deze groepen maar ging wel professioneel om met deze kunstenaars, nam deel aan dezelfde tentoonstellingen e.d.

Jacques van der Heijden hechtte vaak niet zo aan dateringen omdat deze nog wel eens functioneren als ‘dwangbuizen’ waardoor werken min of meer worden vastgezet in een tijdsperiode of in een stijl. En hij was zeker geen voorstander van dit ‘vastzetten’, vrijheid was hem lief. Werk hoort duidelijk bij serie van werken op papier en op doek waarbij zoals aangegeven een compositie doorkruist wordt met een kruisvorm. Verschillende voorbeelden daarvan zijn aanwezig in o.a. Rijkscollectie, collectie Rijksprentenkabinet/Rijksmuseum en Gemeentemuseum Den Haag.

Voorstelling: bovenzijde: boogvorm in half doorzichtig bruin, daaronder ruimte gevuld met ruw gezette verticale brede penseelstrepen in wit (over onderschildering in zwart-grijs), daaroverheen in groen/grijs los geplaatst gekantelde kruisvorm. Datering: tussen 1960 en 1962. Maar eerder 1960 dan 1962. Tot 1962 deze losse vorm van schilderen, daarna gestructureerder penseelstreek, ‘koeler’, bedachtzamer geschilderd met veel minder beweging opgezet en uitgevoerd. 

  

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »