Kalligrafische tekeningen Kees Buurman
9 oktober 2019
Serie kalligrafische tekeningen van Kees Buurman uit de jaren '80. Afmeting 70 bij 100 cm alle gesigneerd en gedateerd. Bezichtiging na telefonische afspraak.
Vanaf 1977 heeft Japans zijdevloei en inkt en penseel zijn voorkeur. In het minimalisme heeft hij “alles gezegd”. Met een streek met een kwast op mooi papier neemt hij afstand van het afstandelijke van de vorige periode. Cirkels maakt hij nu in één streek met een van zijn grote penselen; onbedoeld een uiting van het Zenboeddhisme waar hij zich later mee verbonden voelt.
Over Kees Buurman (1933). Zijn vader had een drukkerij en als beoogd opvolger volgde hij daarom de opleiding tot directeur/bedrijfsleider in het grafische bedrijf en bekwaamde zich in alle grafische technieken, organisatie en kunstgeschiedenis aan de Grafische School in Amsterdam (1951-1954). Later volgde hij nog het derde leerjaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1958-1959), terwijl hij zich als beeldend kunstenaar vestigde in Leiden. Zijn werk ontwikkelde zich van figuratief in het begin, geleidelijk via een meer expressionistische vorm naar geometrisch abstract in zwart en wit. In de Japanse cultuur vond hij elementen terug waarmee hij zich al jarenlang had beziggehouden: de leegte, de essentie van zwart en wit, het immateriële, de verbondenheid van kunst en religie.