Maurice Sys: Uitvarende Volendamse vissersvloot
22 september 2012
Dit werk vervaardigde Maurice Sys in zijn Volendamse periode. Het is een topwerk van Sijs met de kenmerkende voorstelling van uitvarende of terugkerende botter(s). Het schilderij verkeert in een uitstekende staat en is mooi nieuw ingelijst. Het meet 40 bij 50 cm, en is rechtonder op de voorzijde gesigneerd. Prijs op aanvraag. Bezichtiging in onze expositieruimte te Oirschot na telefonische afspraak (0499 790 620).
Over Sys
Maurice Sys werd in de Gentse Kapucijnenham geboren als zoon van een schoenmaker. Op dertienjarige leeftijd trek hij naar de plaatselijke academie, waar hij de klasgenoot van o.a. Hippolyte Daeye, Julius de Praetere en de gebroeders De Smet was. Samen met zijn vrienden Gustave en Leon De Smet debuteerde hij in 1904 in de Gentse Kunst- en Letterkring. Hun studiegenoot, de jonge criticus Frederic de Smet, beschouwde hen toen reeds, samen met Alfons Dessenis en Frits Van Den Berghe als de'"revelaties die een briljante artistieke toekomst aan onze stad beloven". Samen met hen stond hij ook aan de wieg van de Brusselse modernistische vereninging Les Independants.
In 1905 trok ook Maurice Sys naar Sint- Martens-Latem en huurde er een huis in de Latemstraat. In de eerste plaats vond hij er vrienden als de gebroeders De Smet en Frits Van den Berghe terug. Maar Sys sloot ook vriendschap met tenoren uit de zogenaamde eerste groep, zoals Valerius De Sadeleer, George Minne en Gustave van de Woestyne.
Tot 1907, in het jaar van zijn huwelijk, verbleef Sys overwegend in Sint-Martens-Latem. Nadien leidde zijn onrustige zwerversbestaan hem op grillige wegen, doorheen Belgie, Frankrijk en Nederland. Ook de eerste wereldoorlog zou hij hoofdzakelijk op Nederlandse wateren doorbrengen. In het interbellum trad hij regelmatig uit de schaduw door opgemerkte tentoonstellingen. Zijn oude vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe liepen als protagonisten van het Vlaams expressionisme echter meer in de kijker.
Sys kende een lang schildersbestaan. Na de tweede wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in zijn huisje aan de Gentse Proveniersterstraat.