Pieter Stoop 60 jaar

20 april 2006

Schilderijen Pieter Stoop 1972 -2002 van zaterdag 29 april tot en met 28 mei 2006.

Aanleiding voor deze beknopte expositie is Stoop's zestigste verjaardag die hij onlangs vierde. Het overzicht bestaat uit een achttal (grote) schitterende gemoduleerde schilderijen die een goed beeld geven van de opmerkelijke souplesse die het werk van Stoop door de jaren heen heeft gekarakteriseerd. Te zien zijn onder andere werken uit de jaren zeventig waar de verfstreek losser, langer en nat zijn en de meer stevigere werken uit de jaren tachitg en negentig meer hoekiger, het oppervlak hechter en strakker van vorm maar zeker niet zwaarder.

De samenwerking tussen Stoop en Metzemaekers dateert van begin jaren tachtig. Peter Metzemaekers daarover: "Het werk van Stoop is uniek in zijn soort en behoort tot de top. Ik heb door de de jaren heen schilderijen weten te plaatsen in belangrijke collecties, verzamelingen waar dit werk thuis hoort. Door een wat zwakke gezondheid is het de laatste jaren wat stil geworden rond Stoop. Nu dit achter de rug is verwacht ik dat we de komende jaren nog veel van hem gaan horen. Ik streef erna om over vijf jaar een grote overzichtstentoonstelling met een museum te organiseren".

Werk van Stoop is opgenomen in de collectie van o.a.; Stedelijk Museum, Amsterdam, Van Abbemuseum, Eindhoven, Centraal Museum, Utrecht, Nijmeegs Museum ``het Valkhof``, Noordbrabandsmuseum, ``s Hertogenbosch, Stadsgalerij Heerlen, Rijksmuseum Twente, Enschede, Museum voor Religieuse Kunsten, Uden, Gemeente Rosmalen, Rijkscollectie, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven, Gemeente Waalwijk, Gemeente Uden, Provincie Noord-Brabant, Provincie Noord-Holland, P.T.T.-collectie, Collectie ABN-AMRO-bank, Collectie Bouwfonds, Stuyvesant-collectie, AMC, Amsterdam, Collectie Randstad, Collectie Kon. Numico en Diverse overheidsinstellingen en particuliere collecties.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »