Collected rothen: Herman de Vries (1931)
29 mei 2012
In 1970 verhuisde de vries naar het Beierse dorp Eschenau (nabij Knetzgau) en vanaf deze tijd vormen de natuur en Oosterse denkwijze belangrijke elementen in zijn werk. Verandering en tijdelijke ordeningen zoals die heersen in de natuur komen bijvoorbeeld tot uitdrukking in werken met gevallen boombladeren of in een verslag van een onderzoek naar planten gevonden op een afgeperkt stuk weiland.
Het werk wat we aanbieden is getiteld 'Collected Röthen' vervaardigd op papier (29,5 bij 19 cm) in 1979. Rechtsonder gesigneerd en gedateerd. Prijs: 450,00 euro. Na telefonische afspraak in Oirschot te bezichtigen.
Over Herman de Vries (1931)
De Vries studeerde aan de rijkstuinbouwschool te Hoorn. Zijn eerste schreden in de kunst dateren van 1953, maar pas vanaf 1969, nadat hij een baan bij het landbouwkundig onderzoek heeft opgezegd, wijdt hij zich geheel aan het kunstenaarsschap. Hij woont sinds 1970 in Eschenau, een klein dorp in het Steigerwald in zuid Duitsland. In zijn beeldende werk streeft de vries steeds naar het uitbannen van het persoonlijke door een deel van de objectieve werkelijkheid te isoleren en te presenteren. Geïnspireerd door zijn landbouwkundig onderzoek, begon hij met het vervaardigen van zgn. “random objectivations”, waarbij kleurvlakken, blokjes e.d. via het toeval hun plek kregen. Later schakelde hij de natuur zelf in voor dit objectiveringsproces: herfstbladeren op papier geplakt zoals zij neerdwarrelden, verticale doorsneden door een stuk vegetatie, samengedrukt en gemonteerd op een witte houten achterwand, willekeurig bemonsterde maar regelmatig gerangschikte bladeren, vruchten, konijnenkeutels opgeplakt op papier, of op papier uitgewreven grond- en asmonsters etc. Deze objecten uit de natuur, maar ook foto's en op papier uitgeschreven namen van aanwezige of juist uitgestorven planten en foto's karakteriseren steeds een plek, land, gebied, blikveld of tijdspanne. Hoewel daarbij de verstoorde relatie tussen westerse mens en natuur centraal staat, dringt hij de toeschouwer geen persoonlijke opvattingen op.
Zijn werk bevindt zich o.a. in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Kröller Möller, het Letterkundig museum Den Haag, Van Abbe museum Eindhoven, en in vele buitenlandse openbare collecties, waaronder de Staatsgalerie in Stuttgart, de Bibliothèque Nationale Paris, het Museum of Modern Art NY, het Victoria & Albert Museum London, National Galerie Berlin, en het Museo ideale Leonardo da Vinci in Vinci.