Expositie beelden Jan Engelchor (1920-1976)

1 mei 2012

Kunstmakelaardij Metzemaekers toont vanaf 12 mei een achttal gesmede beelden van de in 1920 in Amsterdamse geboren kunstenaar Jan Albert Engelchor.

Engelchor kreeg zijn opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en won in 1946, met het schilderij ‘De verloren zoon’ de prestigieuze Paul Tetar van Elven prijs, bedoeld voor de ondersteuning van jonge historieschilders.

Hij vertrok in datzelfde jaar naar Frankrijk waar hij de gelegenheid kreeg om zijn artistieke gaven verder te ontplooien onder de persoonlijke leiding van Henri Matisse. In diens kring kwam Engelchor intensief in aanraking met de moderne kunstopvattingen die zich stormachtig in het naoorlogse Europa ontwikkelden. Deze ontmoeting was duidelijk van belang voor de vormgeving van zijn figuratieve werk waarin, niet zelden, verwijzingen naar het oeuvre van de grote Franse meester opgemerkt kunnen worden. Daarnaast toonde hij zich al vroeg in de vijftiger jaren in zijn schilderstukken gevoelig voor het toepassen van de abstracte vorm.

Naast schilderen ging Engelchor zich in de jaren '50 steeds meer toeleggen op het vervaardigen van plastieken. In eerste instantie ging het om zogenaamde ‘koker’ beelden, opgebouwd uit convex gehamerde, door laswerk met elkaar verbonden, stukken koperplaat. We mogen ze voor een groot deel beschouwen als sterk geabstraheerde vrouwenfiguren. Heel expressief zijn de gracieuze, gepolychromeerde, betonnen danseressen die ook in deze periode tot stand kwamen. Spoedig zien we zijn passie voor het gekwelde paard tot uiting komen. Eerst nog gebruik makend van roodkoperen plaatwerk maar al spoedig ook in unieke bronzen paardenfiguren van zeer uiteenlopende afmetingen die door de kunstenaar zelf zijn afgegoten. Het meest bekende werk van Engelchor is het metalen wandrelief op de gevel van de voormalige Slavenburg's Bank aan de Coolsingel in Rotterdam.

De ontwikkeling die Engelchor doormaakte ontging ook de museale wereld niet. In 1962 werden zijn beelden geexposeerd in het Centraal Museum te Utrecht. Het Utrechts Nieuwsblad schreef indertijd over het beeld ´Krijger te paard`, wat nu ook weer deel uitmaakt van de expositie: ´Wie dat beeld opmerkzaam beziet zal zich moeilijk kunnen onttrekken aan de hallucinerende werken die hiervan uitgaat..´. De aandachtige  kijker van nu zal wellicht een andere terminologie gebruiken maar voelen dat de beelden, ruim 40 jaar na de totstandkoming, niet aan werking en kwaliteit hebben ingeboet.

Te zien tot en met 17 juni. Iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na telefonische afspraak

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak