Ger Gerrits: gevoelsmatige en ritmische aspecten zijn belangrijk.

1 maart 2019

In 1945 werkt Gerrits hoofdzakelijk abstract en is één van de voorvechters voor de verspreiding en acceptatie van de abstracte kunst. Hij is medeoprichter van de BBK (Beheer Beeldende Kunstenaarsregeling ) en de vakgroepen Nederlandse Vereniging van Kunstschilders en de kring van Grafici en Tekenaars.

Een jaar later organiseert Gerrtis samen met collega`s de tentoonstelling “12 Schilders” in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Ook is hij medeoprichter van de kunstenaarsgroep “Vrij Beelden”. In deze periode schildert Gerrits, onder invloed van het werk van Kandinsky, composities met zwevende vormen, waarbij gevoelsmatige en ritmische aspecten belangrijk zijn. Centraal staat de verbeelding van de kosmische orde.

Ger Gerrits (1893-1965)
Zonder titel. Niet gesigneerd, olieverf op doek, 110 bij 80 cm. Herkomst: Aangekocht bij Klasema Art, Wouwse Plantage. Geexposeerd:  Cobra Museum, Amstelveen 1996. Prijs op aanvraag. Bezichtiging na afspraak.

Ger Gerrits (1893-1965) (afgebeeld bij dit artikel)
Rechtsonder gesigneerd en gedateerd 1962, gemengde techniek op papier, 49 bij 42 cm. Herkomst: Particuliere collectie, Nederland. Prijs op aanvraag. Bezichtiging na afspraak.

Initiatiefnemer en oprichter van “Creatie” in 1950, Vereniging tot Bevordering van Absolute Kunst. Exposities met o.a. medeleden Willy Boers, Eugène Brands en Anton Rooskens. De kosmische boodschap raakt in het werk van Gerrits op de achtergrond. Het “slingerende”handschrift wordt uitgewerkt naar meer geometrische vormen.

Niet lang daarna staat hij, als medeoprichter en bestuurslid aan de wieg van “Liga Nieuw Beelden”. Dit ontstaat in 1955 door een fusie van o.a. de verenigingen “Vrij Beelden” en “Creatie’. Tot aan zijn overlijden in 1965 blijft Gerrits, binnen de Liga, een overtuigd aanhanger van de geometrisch-abstracte traditie. 

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »