Inventarisatie oeuvre Pieter Stoop
3 december 2010
In opdracht en samenwerking met Pieter Stoop is Kunstmakelaardij Metzemaekers begonnen met de inventarisatie van zijn oeuvre. Stoop, die begin volgend jaar 65 wordt, heeft een niet al te groot oeuvre. Van een niet onbelangrijk gedeelte is inmiddels bekend waar de werken zich bevinden en is er beeldmateriaal (voornamelijk musea en bedrijfscollecties). Een deel is door de jaren met name verkocht aan particulieren. Hiervan is er doorgaans geen (beeld) materiaal aanwezig in het archief van Stoop. Mocht u een werk op papier of doek in bezit hebben dan zouden wij graag met u in contact komen. U kunt uw werk via de onze site aanmelden (zie onderstaande link) met de vermelding 'Oeuvre Pieter Stoop'. Voor meer informatie kunt u ons bellen op het nummer 0499 790 620. Uw gegevens worden enkel gebruikt de inventarisatie van het oeuvre van Pieter Stoop. Het streven is om het resultaat van dit onderzoek digitaal vast te leggen of in boekvorm te publiceren.
http://www.metzemaekers.com/over-ons/kunstwerk-aanmelden
Jan Debbaut schreef in 1984 over Stoop in het van Abbemuseum:
Het nieuwe werk dat Pieter Stoop hier presenteert verschilt op het eerste gezicht vrij sterk van de schilderijen die bij een vorige tentoonstelling - in 1979 - in het Van Abbemuseum werden getoond.
Die herinner ik mij als grote abstracte doeken, helder en kleurrijk beschilderd, waarvan de zeer ruimtelijke beeldstructuur werd bepaald door elkaar overlappende kleurvlakken en een strak geordend lijnenspel. De nieuwe schilderijen zijn anders van kleur en sfeer- anders geschilderd ook. Ze lijken minder abstract, alsof ze weer terug verwijzen naar de realiteit- vage herinneringen aan een ongerepte natuur.
Bij Pieter Stoop wijst zo'n verschil niet zozeer op een veranderde artistieke houding tegenover het schilderen. Het is eerder een andere uitkomst, een nieuw formeel resultaat van zijn manier van werken die altijd al gericht was op het onderzoeken en ontdekken van nieuwe mogelijkheden tijdens het schilderen zelf. Hij heeft geen vooropgezette ideeen hoe een schilderij - hoe kunst- eruit moet zien, maar werkt vanuit een mentaliteit die open staat voor ervaringsgegevens; zo nodig aarzelt hij niet van aanpak te veranderen, te experimenteren en risico's te nemen, omdat hij zich vooral niet wil vastleggen op vaste patronen en geijkte kijkgewoontes. Hij is daarbij niet zozeer op zoek naar het nieuwe, maar naar de essentie: de reductie van middelen, het zoeken naar een steeds verder verdiept inzicht in het proces van beeldvorming.
De ervaring - het steeds weer opnieuw kijken naar de natuur, maar ook naar het werk van andere kunstenaars- betekent voor hem een noodzakelijke aanvulling van zijn visuele reportaire, waaruit mettertijd steeds meer kan worden weggelaten als overtollige, steeds minder overblijft wat verder kan worden uitgediept. In zoverre er bij deze nieuwe schilderijen sprake is van een terugkeer naar het landschap - een kringloop dus- is deze terugkeer niet een symptoom van onmacht- maar eerder de terugkeer van de reiziger die na een lang afwezigheid weer op dezelfde plek aanbeland en die plek anders- als voor het eerst- waarneemt. Niet het landschap is veranderd, maar de reiziger; jaren ouder- en misschien- wel rijper en wijzer geworden van het vele reizen.