Johfra bewondering of afschuw?

21 november 2017

In 2001 schreef kunstrecensent Cees Straus dat de belangstellling voor het werk van Johfra al tijdens zijn leven leidde tot twee kampen; 'een deel bewonderde hem mateloos, het andere deel kon gevoelens van afschuw niet onderdrukken'. En dit beeld heeft zich sindsdien nauwelijks gewijzigd. De museale wereld heeft, buiten een tentoonstelling in Slot Zeist in 2010, nog geen tentoonstelling georganiseerd of werken aangekocht. Maar de publieke belangstelling voor het werk van de magisch realist is gebleven. Een groeiende groep van jonge verzamelaars heeft meer en meer belangstelling voor zijn werk.

Een verzamelaar, die de werken aankocht bij galerie Jester in Amsterdam in de jaren '80, gaat de collectie Johfra's verkopen. Overzicht van de aangeboden werken met alle details, zie en volg onderstaande link. https://metzemaekers.com/zoeken?q=johfra

Meer over de techniek van schilderen van Johfra
Johfra had zich de technieken van de oude meesters eigen gemaakt, vooral zoals ontwikkeld in en vanaf de renaissance. Hij had veel interesse in anatomie en had zich op de Haagse Academie vooral bekwaamd in schilderen en tekenen van het menselijk lichaam in allerhande houdingen. Hij had grote bewondering voor de beeldhouwkunst van onder anderen de klassieken maar hij was geen beeldhouwer geworden omdat hij van mening was dat met schilderen hij toch beter kon uitdrukken, vooral in de sfeer of uitstraling van een schilderij, wat hij wilde laten zien aan de toeschouwer. Johfra maakte veel technisch perfecte en hoog realistische tekeningen van menselijke figuren die hij op zijn schilderijen verder uitwerkte. Johfra vond van zichzelf dat hij meer een 'vormmens' was dan een kleurenspecialist en werkte de vormen in de onderschildering dan ook tot in detail uit. Hij was van mening dat een sterke vorm, zoals bij een uitgewerkte anatomisch correcte tekening van een menselijk lichaam, niet samen kon gaan met een fel kleurenpallet: 'Dan worden het beschilderde poppen'. Daarom gebruikte Johfra meestal gedempte en zachte pastelkleuren als afwerking in de laatste doorzichtige kleurlaagjes van zijn schilderijen. Hij begon vaak vanuit willekeurige vlekken in een proefschilderijtje, waarin hij door vrije associatie beelden en figuren begon te zien zoals men vaak bv. in stapelwolken kan zien, en als dat naar zijn zin was zette hij de voorstelling over op paneel of doek waarbij Johfra meestal de voorkeur aan paneel gaf. Hierop kon hij gladder werken dan op doek. Daarop werkte hij de voorstelling verder uit tot in detail. Dit deed hij in grisaille, een monochrome onderschildering in grijzen en bruinen met witte hoogsels. Als hij tevreden was wachtte Johfra tot deze onderschildering volkomen droog was en begon daarna met het doorschilderen in kleur met doorzichtige laagjes glacis. Dit is een tijdrovende procedure en daarom was Johfra vaak met een tiental schilderijen tegelijk bezig.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak