Gerrit van Blaaderen; Gezicht op Auvers sur Oise

22 november 2017

Vorig jaar was er grote overzichtstentoonstelling van het werk van gerrit van Blaaderen in het Stedelijk Museum Alkmaar. Kees van der Geer, samensteller en initiator van de expostie toonde de veelzijdigheid van Gerrit van Blaaderen als belangrijk Nederlands impressionistisch én expressionistisch schilder.

De penseeltekening die wij momenteel verkopen vervaardigde begin jaren '20 en is een voorstudie van het schilderij wat hij in 1921 van Auvers sur Oise vervaardigde. De penseentekening meet 62 bij 89 cm en is rechtsonder gesigneerd. Aan de oppervlakte van het werk zijn enkele kleine beschadigingen zichtbaar. 

Over Gerrit van Blaaderen (1873-1935)
Gerrit Willem van Blaaderen woonde de laatste veertien jaar van zijn leven in Bergen en heeft daar prachtige schilderijen gemaakt waarin de invloed van de kunststroming Bergense School goed is terug te vinden. Maar Van Blaaderen is zoveel méér.In 1905 trouwde Gerrit Willem van Blaaderen met de bemiddelde schilderes Riet Hoogendijk. Door dit huwelijk kwam hij in aanraking met de grote collectie schilderijen van haar broer Cornelis Hoogendijk. Cornelis bezat zo'n duizend kunstwerken. Veel oude kunst, maar ook op dat moment zeer moderne kunst waaronder werk van Sisley, Cézanne en Van Gogh. Een deel van deze collectie hing in het landhuis dat het echtpaar Van Blaaderen door architect De Bazel liet bouwen. Van Blaaderen is door deze kunstenaars in grote mate beïnvloed.Van Blaaderen was een van de oprichters van de Hollandse Kunstenaarskring en er werd in die tijd meer betaald voor zijn werk dan voor werk van Sluijters, Gestel of Mondriaan. Hij bleef, net als zijn vriend Leo Gestel, zijn werk steeds vernieuwen.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »