Pieter Alewijns, kunstenaar en stimulator van fantasieën.
9 december 2019
Expositie Pieter Alewijns te zien bij Kunstmakelaardij Metzemaekers
Van 4 januari tot en met 2 februari 2020.
Pieter Alewijns wordt in 1954 geboren in Eindhoven en volgt van 1972 tot 1977 de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch. Zijn grafische werk getuigt van een grote interesse in de etstechniek. Hij wordt daarbij geïnspireerd door oude 19e eeuwse prenten, die in collages en door hem gekozen kleuren typische Alewijns prenten worden. Er blijkt een voorkeur uit voor een romantisch, arcadisch verleden, waardoor hij zich lijkt te vervreemden van zijn eigen tijd, alsof hij in de verkeerde eeuw geboren is. Die hang naar romantiek maakt hij zichtbaar door zijn mensfiguren in zijn prenten te omringen met planten en dieren, bij voorkeur vogels. Die vervreemding van de eigen tijd wordt nog versterkt in prenten waarin hij zijn eigen mythische wezens en chimaera’s heeft samengesteld, zoals de Sirene, de vrouwvogel, de harpij, of de faun, de mensgeit, of de centaur, het manpaard. Die “dubbelwezens” ontstaan door assemblages, door combinaties van onderdelen uit oude prenten die in zijn collages tot mythische figuren worden. Daarbij gebruikt hij in zijn prenten soms citaten van beroemde dichters en schrijvers, in een klassiek handschrift dat met de ganzenveer geschreven lijkt en daardoor de sfeer van de 19e eeuw nog nadrukkelijker doet uitkomen.
In zijn recente werk heeft Pieter Alewijns zijn tweedimensionale fantasieën vertaald in fascinerende driedimensionale beelden. Opnieuw zijn het assemblages, samengesteld uit de meest merkwaardige ruimtelijke objecten. Het zijn beelden met hoofden, koppen en gebruiksvoorwerpen uit verschillende tijden, waarbij het menselijk of dierlijk lichaam is uitgegroeid, is geworden tot een totaal ander, hybride wezen. Soms ook vérworden, omdat lang niet alle beelden vriendelijk overkomen, sommige getuigen van enige kwaadaardigheid.
Er zijn nieuwe mythische figuren, zoals het heiligenbeeld met schapenkop dat verwijst naar een gipsen Christus die dankzij de hand van de kunstenaar werkelijk Lam Gods geworden is. Er zijn faunachtige figuren met gulzige blikken die ontsnapt lijken uit een alternatieve Efteling. Ook die nieuwe beelden van Pieter Alewijns lijken zich te onttrekken aan de tijd waarin ze zich presenteren. Beelden van zeerovers, van sprookjesfiguren die ooit gewoond kunnen hebben in het huis van de gebroeders Grimm en die zich in hun merkwaardige staat van zijn, verbonden voelen met de romantiek van de prenten.
Zijn dit de voorboden van waartoe de mens met de moderne medische technieken in staat is? De berenklauw als aangegroeide prothese, omdat we ons daarmee efficiënter kunnen verdedigen? Hertengeweien boven onze oren, die ons beschermen tegen lawinegevaar, tegen metershoge sneeuwlagen, of tegen al te opdringerige tegenstanders? Scheppen we in de nabije toekomst in laboratoria een nieuwe mensensoort met vissenstaart die daarmee de stijgende zeespiegel kan overleven? Het blijft niet bij de huidige fantasiefiguren die in lawaaierige games de meest onvoorstelbare en ook gruwelijke daden verrichten. Is de kunstenaar de ziener, de onbegrepene die het gelijk aan zijn kant krijgt? Pieter Alewijns, kunstenaar- stimulator van fantasieën.
Iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na telefonische afspraak