Inventarisatie oeuvre Louis Saalborn

4 juni 2008

Louis Saalborn (1891-1957) Schilder, Musicus, Regisseur en Acteur.

 

Stichting Louis Saalborn, die zich inzet, opdat Louis Saalbornopnieuw de erkenning wordt toebedeeld, die hij verdient, is op zoek naar werken van de kunstenaar. Het doel is om zo veel mogelijk werk te traceren om op termijn een boek uit te geven met een daaraan gekoppelde overzichtstentoonstelling.

Heeft u werk in bezit dan zouden wij daar graag kennis van nemen. Gelieve ons een afbeelding van het werk te mailen met vermelding van o.a. afmeting, techniek, plaats waar het gesigneerd is enz. Na ontvangst neemt de Stichting Louis Saalborn 0499 790 620.

Over Louis Saalborn (1891-1957)

De niet alleen in Nederland gedurende de eerste helft van de 20e eeuw een zeer bekende allround kunstenaar. Louis Saalborn -voor zijn begrafenis in het jaar 1957 bevolkten meer dan 75.000 mensen de straten van het centrum van Amsterdam- werd op 13 juni 1891 als zoon van de regisseur Alexander Saalborn en de actrice Jeannette de Groot in Rotterdam geboren. Omdat hij zich al vanaf zeer jeugdige leeftijd tot de kunsten en het toneel aangetrokken voelde... ten huize van de familie Saalborn werd wekelijks meerdere malen gemusiceerd, begon hij reeds in 1905 met tekenen, wat er toe leidde, dat hij zich in 1910 als leerling -avondopleiding- aanmeldde aan de Industrieschool der Maatschappij voor de Werkende Stand Amsterdam. Vanaf 1911 tot 1913studeerde hij daaropvolgend eveneens in Amsterdam aan de Academie voor de Beeldende Kunsten, alwaar hij al spoedig gold als een van de beste leerlingen van Piet Mondriaan, waarmee hij ook na deze academietijd enge contacten bleef onderhouden: beiden sloten op gegeven moment zelfs vriendschap met elkaar, wat tot gevolg had, dat nadat Mondriaan naar Parijs was vertrokken, Saalborn hem daar regelmatig bezocht om hem om raad te vragen.Tegelijkertijd bleef hij zich in Amsterdam verder bekwamen in de schilderkunst met lessen te volgen bij Piet van Wijngaardt. En... vanaf 1913 toen hij zich reeds min of meer als een uiterst expressief en vooruitstrevend kunstenaarhad geëtableerd, stelde hij regelmatig werk van zijn hand ten toon, wat vervolgens in 1916 leidde tot het samen met Theo van Doesburg, Erich Wichman, Kees van Dongen en diverse andere kunstenaars oprichten van de Kunstenaarsgenootschap ‘De Anderen’ : volgens hun eigen omschrijving ´een groepje rebelse patriotten in een ondergaand land´.

Van 1909 tot 1915 overheersten in zijn werk luministische en kubistische tendensen, daarna maakte hij expressionistische, vaak abstracte schilderijen en tekeningen. Na 1920 concentreerde hij zich echter meer en meer op het schilderen van stillevens, landschappen en ook portretten, waarmee hij o,a exposeerde bij kunstenaars¬verenigingen als De Onafhankelijken. St. Lucas, Het Signaal en De Anderen. En met het portret dat hij in 1916 van zijn vader had geschilderd baarde hij dermate groot opzien, dat de pers hem steeds meer begon te beschouwen als het grote talent van de nieuwe Nederlandse Schilderkunst. Ook vonden regelmatig tentoonstellingen van zijn werk plaats bij de kunsthandels Broekmans (1919) Van Lier (1932) en in de Stadsschouwburg (1937) Amsterdam. En in de catalogus van 1919 voor opnieuw een tentoonstelling bij Broekmans schreef Erich Wichmann een meer dan bijzondere inleiding.

 

Het gehele oeuvre wordt hoe dan ook geschat op ongeveer 650 schilderijen en tekeningen en drie daarvan waren in 1973 o.a. te zien tijdens de tentoonstelling ‘Het nieuwe Wereldbeeld’ in Utrecht. Verder bevinden zich diverse werken in het bezit van Nederlandse en Buitenlandse musea. Door dit alles moet Louis Saalborn gerekend worden tot een van de belangrijkste pioniers ten aanzien van de ontwikkeling van de moderne en abstracte kunst in Nederland, gedurende het eerste kwart van de 20e eeuw, hetgeen betekent, dat wanneer hij vanaf 1920 niet de voorkeur zou hebben gegeven aan het theater, hij zich zeker ontwikkeld zou hebben tot een van de belangrijkste schilders van Nederland. Blijf dat Louis Saalborn naast schilderijen en tekeningen ook talrijke buitengewoon belangrijke grafische werken heeft gemaakt... ook veel fraaie drogenaald etsen. En verder schijnt hij een aantal buitengewoon interessante muziek¬schilderijen te hebben gemaakt, die eertijds in de wereld van de kunst heel veel stof op hebben doen waaien, maar waarvan de verblijfplaats tot nu toe niet kon worden achterhaald.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »


Expositie Johan Lennarts (1932-1991) tot en met 9 februari 2025
Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na afspraak.