Parijs stadsgezicht door Kees Maks
10 juni 2008
Kees Maks maakte naam met zijn schilderijen van het mondaine uitgaansleven. Circusvoorstellingen, dansparen, wandelende gezelschappen en tuinfeesten waren tot dan toe onbekende themas in de Nederlandse kunst. De levenslustige onderwerpen en de frivole manier van schilderen, waarbij de kunstenaar met heldere, felle kleuren flinke kleurvlakken vormde, imponeerden het publiek.
Het schilderij wat we momenteel van Maks verkopen meet 32 x 40 cm en is geschilderd op paneel. Dit werk uit zijn Franse periode is linksonder gesigneerd en opgedragen aan zijn Amsterdamse vriend en kunstenaar G. Knap ("A mom ami G. knap"). Dit werk is door de huidige eigenaar gekocht bij de dochter van Knap. Het werk is gemaakt aan de oevers van de Seine, midden in Parijs vlakbij een van de bekende bruggen. Werk verkeert in een uitstekende staat. Prijscategorie. 5.000 tot 10.000 euro.
Over Kees Maks
Kees Maks was een leerling van George Hendrik Breitner. Hij wordt gerekend tot een van de belangrijkste moderne, figuratieve kunstenaars van het begin van de 20ste eeuw. Terwijl in het begin van de 20ste eeuw de avant-gardistische schilderkunst haar invloed deed gelden in Europa, keerden veel kunstenaars in het interbellum terug tot een meer neo-klassieke figuratie, die bekend werd als Retour a lordre. Met name in Parijs verwierven deze figuratief werkende kunstenaars, waaronder Kees van Dongen, faam. In Nederland is ten onrechte nooit veel belangstelling voor dit soort kunst geweest. Kees Maks maakte naam met zijn schilderijen van het mondaine uitgaansleven. Circusvoorstellingen, dansparen, wandelende gezelschappen en tuinfeesten waren tot dan toe onbekende themas in de Nederlandse kunst. De levenslustige onderwerpen en de frivole manier van schilderen, waarbij de kunstenaar met heldere, felle kleuren flinke kleurvlakken vormde, imponeerden het publiek. Samen met Kees van Dongen en Jan Sluijters zorgden de werken van Maks voor ophef vanwege hun moderne karakter. Anders dan deze kunstenaars is Maks onterecht in de vergetelheid geraakt.