Slapende vrouw van Hendrik Valk

26 maart 2017

Hendrik Valk behoorde tot de kunstenaars die vasthielden aan de waarneming van de visuele werkelijkheid als uitgangspunt voor hun werk, maar die het realisme afzwoeren. In stijl en interesses bestaan er overeenkomsten tussen Valk en de leden van kunstenaarsgroep De Stijl waarvan Theo van Doesburg de oprichter was. Valk wilde zich echter niet door een ideologie of groep laten sturen. Bovendien kon hij zich niet vinden in de uitsluiting van dieptewerking en perspectief die De Stijl voorstond.

Valk hanteerde eenzelfde abstraheringsmethode als Van Doesburg. Beiden gaan uit van een naturalistische voorstelling, waarna steeds meer details worden weggelaten. Valk heeft echter altijd de visuele werkelijkheid een herkenbare rol laten spelen in zijn schilderijen. In dit opzicht vertoont het werk van Valk ook gelijkenis met dat van Bart van der Leck. 

Dat geldt ook voor dit schilderij "Slapende vrouw" uit 1963 (13,5 * 19,5 cm). Door het accentueren van de kernlijnen blijft de werkelijkheid zichtbaar. De jurk is getint in een lichtblauwe kleur en alleen de contouren zijn zichtbaar met zwarte lijnen. Hendrik Valk was een veelzijdig kunstenaar: aquarellist, edelsmid, illustrator, tekenaar en theatervormgever. Hij schilderde bomen, voorstellingen van figuren, naakten, spotprenten, landschappen en zelfportretten. Bezichtiging van dit schilderij na telefonische afspraak in onze expositieruimte te Oirschot.

 

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »