Wim Rijvers (1927-2010): Beelden met betekenis

6 september 2017

Momenteel drie bronzen beelden van de 2010 overleden Limburgse kunstenaar Wim Rijvers in bemiddeling genomen. Alberigs schrijft over Rijvers hoe deze een betekenis gaf aan zijn werk. 

Citaat L. Alberigs in het vernoemde boek over Rijvers: "Rond 1960, als de zelfstandige en consequent eigenzoinnige beeldhouwer Rijvers zijn carriere begint, zijn het de Italianen van de "gevangen beweging" met namen as mastroiianni, minguzzi, greco en Mascherini, oudere docenten van de Brera-akademie als Marini en Manzu die nieuwe inzichten omtrent het wezen van de platische kunst ingang doen vinden door heel Europa. Rijvers kende hun werk, voordat het in 1964 in Rotterdam in een overzichttentoonstelling werd getoond, door enkele studiereizen naar Italie, die hij samen met zijn collega Cees van den Bergh had ondernomen. 

In Nederland is het vooral Wessel Couzijn, die de geengageerde beeldhouwkunst een ander karakter weet te geven. "De tijd eiste een minder voltooide uitingswijze", schrijft Prof. Hammacher daarover. "De gestalte der dingen verscheen gehavend, aangegrepen door het levensgeweld. Menselijk bewogen maar ruig en aangetast". Shinkichi Tajiri, een wereldnaam in die dagen, vestigde zich in Baarlo en trad in hartelijk contact met de kunstenaars uit de Noord-Limburgse regio, die op huin beurt grote bewondering hadden voor zijn Samurai's, zijn torens van Babel en andere eigentijdse plastieken.

Vanuit deze opvattingendie, en dat mag opvallend worden genoemd, alle zeer discipline-gebonden waren, is ook het werk van Wim Rijvers te verstaan. Ook hij heeft vanaf het begin ontwikkelde zeer persoonlijke beeldtaal volledig weten aan te passen aan het levensgevoel, dat als karakteristiek voor de tijd kan gelden. "Waarom zou een kunstenaar nog acocalyptische ruiters afbeelden als macht reeds lang wordt afgedwongen met het bezit van raketten? En wie zal bestrijden dat ons bewustzijn onnoemelijk is verrijkt sinds wij de zeer bijzondere uitingen van andere, vaak oude en zogenaamde "primitieve" culturen hebben begrepen of weten te waarderen?" Dat zijn slechts enkele toelichtingen die ik in vele gesprekken met hem noteerde. Gesprekken en tentoonstellingen, door heel het land, die mij in staat moesten stellen te verwoorden wat Rijvers snds 1952 heeft beziggehouden en in talrijke, meestal in brons bestendige plastieke heeft vastgelegd.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »


Expositie Johan Lennarts (1932-1991) van 10 januari 2025 - 9 februari 2025
Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na afspraak.